Košta ko Svetog Petra kajgana: Poskupele sahrane, da li se uopšte isplati umreti u BiH? Ako je pogrebno mesto "rezervisano" biće popusta!

25.03.2023

07:08

0

Čuvena je replika iz filma "Maratonci trče počasni krug: "Sve može da propadne, da nestane, samo je smrt siguran posao"

Košta ko Svetog Petra kajgana: Poskupele sahrane, da li se uopšte isplati umreti u BiH? Ako je pogrebno mesto "rezervisano" biće popusta!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Hiljade maraka potrebne su za sahranu u Bosni i Hercegovini. Iako cene u mnogim sferama divljaju, to nije slučaj s pogrebnim uslugama, koje nisu porasle u odnosu na ranije.

Ipak, u državi u kojoj građani jedva krpe kraj s krajem cene su itekako visoke.

Siguran posao

Čuvena je replika iz filma "Maratonci trče počasni krug: "Sve može da propadne, da nestane, samo je smrt siguran posao." A kako od mizerne penzije ili plate, uz sve svakodnevne troškove, ostaviti još nešto "sa strane", to najbolje znaju Bosanci i Hercegovci.

Cene se razlikuju od grobnog mesta, lokacije pogreba, pa sve do verskog obreda za koji se porodica preminulog opredeli.

Godišnja naknada za grobno mesto u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću "Pokop" Sarajevo košta 8,50 KM, a pokop na groblju Vlakovo 4.680 KM ukoliko preminula osoba nema rezervisano grobno mesto, bez obzira na versku pripadnost. Kada je mesto rezervisano, cena je drastično manja - 1.170 KM.

Profimedia
 

Ovo su cifre koje se odnose na pokop, bez verskog dela obreda. Međutim, u zavisnosti od groblja, variraju i cene, a prema informacijama, one idu preko 6.000 KM.

Mnogo faktora

- A ako je neko drugo groblje u pitanju, onda osnovna tehnička usluga s prevozom na nivou KS košta oko 650 KM. U pogrebnu opremu spadaju sanduk, nasloni, spomenici, izrada smrtovnica, objava u novinama i na internetu, kupanje pokojnika, sapuni, mirisi, sve što treba onima koji pokojnika opremaju za verski deo - rekli su iz PD "Jedileri".

Tuzla je već u deficitu s grobnim mestima, koja se najčešće nalaze po brdima, zbog čega se radi na izgradnji gradskog groblja na ravnoj površini.

- Sve zavisi šta porodica izabere. Ide li pokojna osoba u tabut ili sanduk, je li katolička, pravoslavna ili ateistička sahrana, zavisi i od sanduka koji porodica odabere, oni se kreću od 250 do 2.500 KM. Hoće li na gradsko ili neko drugo groblje, mnoštvo tih faktora utiče na cenu sahrane. Ali osnovna cena je oko 700 KM s minimalnim troškovima. Tu se ne ubrajaju grobno mesto i kopanje - rečeno je iz JKP "Komemorativni centar" Tuzla.

Dodali su da cena grobnih mesta na gradskom groblju iznosi 300 KM, plus PDV.

- Dozvola za gradnju spomenika je 100 KM, plus PDV, dakle, oko 470 KM. Što se tiče okolnih groblja, tu grobna mesta koštaju i po nekoliko hiljada maraka. Kao grad smo u deficitu s grobnim mestima, uglavnom su po brdima, ali se radi na izgradnji gradskog groblja na ravnoj površini – rekli su.

24sedam/Goran Sivački
 

Kovčeg do 1.000 KM

Iz Gradskog groblja Mostar kazali su da se cena sahrane kreće oko 1.000 KM, a na nju utiče izbor sanduka kod pravoslavaca i katolika, odnosno tabuta kod muslimana.

- Ukop košta 500, a ekshumacija 150 KM. Kovčezi od 310 do 1.000 KM. Kada su u pitanju grobnice, za jednu osobu košta 1.500 KM, a dvostruka 3.000 KM, dok grobnica na sprat za dvoje iznosi 2.800 KM. Prodajemo opremu za verski ukop za sve konfesije, a IZ organizuje obredno kupanje i obred klanjanja dženaze (islamski verski obred)  - kazali su iz Gradskog groblja Mostar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike