Podignuta optužnica protiv devetočlane grupe zbog krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike

22.03.2023

12:45

0

Osumnjičeni su da su od 2019. godine do prošle učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Evkadora u Roterdam pa u zemlje EU

Podignuta optužnica protiv devetočlane grupe zbog krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike
Transportni brod - Copyright Profimedia

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv devetočlane grupe, među kojima su pripadnici MUP-a i BIA, kojoj se na teret stavlja krijumčarenje velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje EU.

Optužnica je obuhvatila i radnicu BIA Dušicu Jovanović, njenog supruga Danijela Jovanovića, vlasnika firme "Blumen market" Aleksandra Milojevića, Strahinju Kutlešića, Milivoja Kišića, Miodraga Pamučinu, Živojina Filipovića i Milana Krstovića.

Njima se na teret stavlja da su od 2019. godine do prošle učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Evkadora u Roterdam, odakle su ga prenosili u zemlje EU.

Prebacivali novac, trgovali narkoticima

Kada je reč o delovanju u Srbiji, sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU

Sumnja se da su drogu prodavali u Holandiji, a optužnica je predata Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Optužnicom, koja još nije pravosnažna, kao vođa ove grupe tereti se crnogorski policajac Ljubo Milović, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Milojević davao kamione preduzeća, Kutlešić prenosio naloge

Milojeviću se optužnicom na teret stavlja da je davao kamione svog preduzeća, kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Kutlešić je optužen da je ostalim pripadnicima prenosio Milovićeve naloge, a deo novca od prodaje narkotika je, kako se sumnja, zadržao za sebe.

Jovanoviću i Kišiću se na teret stavlja da su preuzimali novac koji je stigao iz Holandije, dok je Jovanović zajedno sa suprugom Dušicom pakovao novac u vakum kese nakon čega su ga zajedno prevozili u Crnu Goru.

Deo tog novca Jovanović je kao nagradu zadržavao za sebe. Takođe, Jovanović je preko svoje supruge priapadnice BIA, kako se sumnja, dobijao podatke o bezbednosno interesantnim osobama međunarodnog organizovanog kriminala, pa je te informacije prenosio Miloviću.

Pamučina, inače vozač u Milojevićevoj firmi, kako se sumnja, angažovao je Filipovića da u Holandiji preuzima novac i prevozi ga u Srbiju i Crnu Goru.

Optužena su još dvojica vozača pomenute firme Filipović i Krstović, koji se terete da su takođe na mestima utovara droge u Holandiji preuzimali novac, koji su kasnije prevozili u Srbiju ili u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike