Opet veličaju Ustaše! U Karlovcu osvanule oznake NDH i Azova

18.06.2022

21:08

0

Oznake stoje na uređaju uz državni put D1 nasuprot osnovne škole, i to najmanje dva dana

Opet veličaju Ustaše! U Karlovcu osvanule oznake NDH i Azova
Ustaše - Copyright AP/Darko Bandić

U predgrađu Turanj u Karlolvcu na uređaju za regulaciju rada semafora naslikana je oznaka Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) sa šahovnicom kakva se koristila u NDH i kao i oznaka neonacističkog puka Azov ukrajinske vojske.

Savez antifašistickih boraca i antifašista nazvao je ovaj incident veličanjem fašizma, prenela je Hina.

Oznake stoje na uređaju uz državni put D1 nasuprot osnovne škole i to najmanje dva dana, rekao je za Hinu predsednik udruženja antifašista Grada Karlovca Miroslav Delić, ujedno potpredsednik nacionalne organizacija SABH-a, koji ih je uočio danas i o tome obavestio širu javnost.

Delić je naveo da je razlog veličanju ustaštva to što država ne sankcioniše ustaške uzvike i simbole.

Taj zabrinjavajući trend, upozorio je, vidljiv je i na svakom Tompsonovom koncertu, pa i na onom nedavnom u Karlovcu, gde tinejdžeri spremno pevaju i uzvikuju parole propalog fašistickog režima.

Delić kaže i da hrvatske vlasti svojim nečinjenjem puštaju da zlo raste i naglasio da nije slučajno to što je sada, uz ustaške simbole osvanuo i grafit Azov, što je, dodao je, naziv ultranacionalisticke jedinice u Ukrajini koja godinama održava kontakte s ekstremistickom scenom u inostranstvu.

- Na svakom državnom događaju redovno gledamo skandalozna ustaška obeležja kojima se slavi zločinački režim, navijači na stadionima svesno ili podsvesno podržavaju ksenofobicnu i rasističku ideologiju kroz pozdrav  "za dom spremni" te pritom veličaju ustaški režim koji je odgovoran za najgore zločine protiv čovečanstva u istoriji sveta", rekao je Delić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike