Užas ispričan glasom devojčice ubijene u Bosni: Potresan roman „U kasno ljeto“ o zločinu u selu Kiseljak

25.04.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

U ovom delu nema nacionalnosti, ne spominju se zaraćene strane, i utoliko je antiratni vapaj snažniji, jer je to mogao da bude bilo koji rat

Užas ispričan glasom devojčice ubijene u Bosni: Potresan roman „U kasno ljeto“ o zločinu u selu Kiseljak
profimedia-0580267277 - Copyright Profimedia

Izdavačka kuća Booka objavila je „U kasno ljeto“, roman Magdalene Blažević o zločinu koji se dogodio u selu Kiseljak 1993.

„U kasno ljeto“ je snažno i poetično antiratno ostvarenje, ispričano iz perspektive Ivane Širić, trinaestogodišnje devojčice ubijene u Bosni 1993.

Magdalena Blažević piše glasom mrtve devojčice, stvarajući priču koja nadilazi Bosnu i vreme u koje je roman smešten, i postaje univerzalna himna protiv ratovanja. Roman buja od života i lepote, sve vrvi od boja, mirisa, zvukova, poetičnih slika bremenitih simbolima, i upravo taj kontrast sa smrću i užasom ispričan detinjim glasom čini roman izuzetno potresnim.

Ovo je pre svega roman koji u svakom akteru vidi ranjivost i ljudskost, čak ni naoružani vojnici nisu svedeni na dehumanizovano zlo. U njemu nema nacionalnosti, ne spominju se zaraćene strane, i utoliko je antiratni vapaj snažniji, jer je to mogao da bude bilo koji rat.

Promo/Booka
 

Kako Miljenko Jergović primećuje, u romanu „rat je u potpunosti i dosledno definisan perspektivom žrtve, njenim unutarnjim svetom, onim što vidi, čuje, njuši i oseća“, dodajući da je „malo ko u istoriji naše savremene književnosti Bosnu tako intenzivno doživeo i osetio kao Magdalena Blažević“.

Snažne emocije izviru iz svake reči ovog romana, a očaravajuća poetičnost savršeno preciznih rečenica pokazuje nesvakidašnji dar koji je Blaževićevu svrstao u najbolje današnje spisateljske glasove s prostora bivše Jugoslavije.

Magdalena Blažević rođena je 1982. u Žepču, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost. Njene kratke priče objavljivane su u književnim časopisima i na književnim portalima: Balkanski književni glasnik, Riječi, Život, Ajfelov most, Strane, Astronaut... Dobitnica je nekoliko nagrada za najbolju priču.

Magdalena Blažević Promo/Marijana Baškarad
 

Zbirku priča o ženama koje nisu mogle ili nisu htele da obuzdaju svoje želje, „Svetkovina“, objavila je 2020. Priče su prevedene na više jezika, a naslovna priča je ušla u uži izbor za američku književnu nagradu „Adelaide“. „U kasno ljeto“ je njen prvi roman. Živi i radi u Mostaru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike