Kataklizma u Hrvatskoj: Izlila se reka Una, proglašeno vanredno stanje u jednom gradu

11.12.2022

11:51

0

Voda je prodrla u neke kuće, dvorišta i poslovne objekte, a stanovnici strahuju od daljeg rasta

Kataklizma u Hrvatskoj: Izlila se reka Una, proglašeno vanredno stanje u jednom gradu
Poplave u Hrvatskoj - Copyright Tanjug/Hina/Alija Krupić

Zbog obilnih padavina na području sliva reke Une, došlo je do naglog porasta vodostaja, tako da je jutros poplavljena ulica u gradu Hrvatska Kostajnica.

Vodostaj je danas u 11 sati iznosio 468 centimetra, zbog čega je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava, prenela je Hina. 

Od subote u četiri sata, počeo je nagli porast vodostaja koji je danas prepodne malo usporio, tako da reka Una raste u proseku pet centimetara na sat. 

Tanjug/Hina/Alija Krupić
 

Voda je prodrla u neke kuće, dvorišta i poslovne objekte, a stanovnici strahuju od daljeg rasta.

Borbu s vodom Kostajničani vode već više od decenije, jer još nije dogovoren najfunkcionalniji model odbrane, navodi Hina.

Podsetimo, obilne padavine su sinoć napravile veliki problem na severu Bosne i Hercegovine, posebno u Prijedoru, ali i na putevima u Bihaću i Sanskom Mostu.

U Prijedoru je usled obilnih padavina i ogromne količine vode koju nisu mogli da prime kolektori i kanalizacione mreže oštećen veliki broj objekata, puteva i mostova

U Karlovcu stanje pripravnosti

Tanjug/Hina/Alija Krupić
 

Operativne snage za odbranu od poplava na području Karlovca u stanju su pripravnosti s obzirom na to da su obilne kiše uzrokovale porast vodostaja Kupe i Korane, tako da je poplavljeno i zatvoreno više puteva u prigradskim naseljima, saopštio je danas Stožer Civilne zaštite.

Kako navode iz grada Karlovca, za sada nema dojava o probijanju vode u poslovne i stambene objekte, a Stožer civilne zaštite u kontaktu je sa svim poverenicima civilne zaštite.

Dodaju da je na terenu dovoljna količina vreća, koja će se dodatno dostavljati prema potrebi.
 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike