Podignuta optužnica protiv Srbina za zločin u Srebrenici

09.10.2020

11:35 >> 13:03

0

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu za ratne zločine protiv ratnog komandanta srpske vojske Zorana Malinića

Podignuta optužnica protiv Srbina za zločin u Srebrenici
Copyright Ilustracija/Pixabay

Zoran Malinić (59) tereti se za, kako se navodi, teške ratne zločine, uključujući i ratni zločin u Srebrenici.

Malinić je, kako navode, optužen na osnovu dokaza i brojnih svedoka koji su o ratnim zločinima iskaz dali pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u postupcima vođenim protiv drugih visokih vojnih i policijskih zvaničnika Srba iz BiH.

Tužilaštvo tereti Malinića kao tadašnjeg komandanta bataljona vojne policije, koji je delovao pri Glavnom štabu srpske vojske u BiH.

U optužnici se navodi da je on “svesno pružio pomoć učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata u nameri počinjenja genocida” u julu 1995. godine, kada su pripadnici vojske i policije Srba u BiH napali Srebrenicu kao zonu pod zaštitom Ujedinjenih nacija, preneli su sarajevski mediji.

Malinić, koji ima državljanstvo Srbije i prebivalište u Beogradu, optužen je da je planirao, nadzirao i koordinirao delovanje vojnih policajaca u Novoj Kasabi i okolini, gde su, nakon “pada Srebrenice”, dovođeni zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti.

Vojni policajci kojima je komandovao Malinić ubili su, prema optužnici, najmanje 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo i ranjenih osoba, te žena.

Navodi se i da će njegovu krivicu Tužilaštvo dokazivati pozivanjem 130 svedoka i izjavama šest svedoka koji su preminuli a ranije su svedočili pred Haškim tribunalom, kao i prilaganjem 285 materijalnih dokaza.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike