Dobio osam godina zatvora: Sakib Mahmuljin 1995. godine nije sprečio "El Mudžahedine" da brutalno ubijaju Srbe u BiH! (VIDEO)

28.04.2022

10:14

0

I Tužilaštvo i odbrana predložili su reprodukovanje više dokaza

Dobio osam godina zatvora: Sakib Mahmuljin 1995. godine nije sprečio "El Mudžahedine" da brutalno ubijaju Srbe u BiH! (VIDEO)
Hvataj - Copyright Slika ekrana/Jutjub/MTV IGMAN

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin drugostepenom presudom osuđen je na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

RTRS navodi da je apelaciono veće Suda BiH zaključilo da Mahmuljin nije sprečio ubistva i nečovečna postupanja pripadnika odreda "El Mudžahedin" nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića.

Reč je o pravosnažnoj presudi i Mahmuljin nema pravo žalbe, prenosi portal Kliks.

Apelaciono veće Suda BiH poništilo je prvostepenu presudu i odredilo novo suđenje koje je počelo 30. novembra žalbenim postupkom na kojem su izneseni predlozi Tužilaštva i odbrane.

Žalili se

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovečno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostepenom postupku, dok se odbrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

I Tužilaštvo i odbrana predložili su reprodukovanje više dokaza, ali je veće procenilo da je neophodno ponovo saslušati iskaze osam svedoka, pet po predlogu Tužilaštva i tri koje je predložila odbrana.

Nakon reprodukovanja iskaza svedoka iz prvostepenog postupka, tužilac Mladen Vukojičić je u završnoj reči predložio Apelacionom vijeću da Mahmuljina proglasi krivim i odredi mu kaznu zatvora u skladu sa zakonom.

Mahmuljinovi branioci, advokati Nermin Mulalić i Vasvija Vidović, nakon iznošenja završnih reči, predložili su Veću da optuženog oslobode po svim tačkama optužnice, navodeći da Tužilaštvo nije provelo dokaze kojima bi sa apsolutnom sigurnošću dokazalo krivicu njihovog klijenta.

Inače, Mahmuljin je uhapšen 8. decembra 2015. godine u Sarajevu, a 31. decembra te godine Sud BiH potvrdio je optužnicu, prema kojoj su pripadnici odreda “El mudžahedin” od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Ranije je sud BiH osudio prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa nekadašnje Armije BiH Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora, no međutim došlo je do izmene u trajanju kazne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike