"Sa DPS-om je završeno!": Milo poražen, konačni rezlutati - "Svi za naš grad" na 24 mandata; Evropa sad 13; ZBPG uzela 11

23.10.2022

18:49 >> 21:44

0

Glasačko pravo imalo je oko 350 hiljada građana

"Sa DPS-om je završeno!": Milo poražen, konačni rezlutati - "Svi za naš grad" na 24 mandata; Evropa sad 13; ZBPG uzela 11
AP22100633029832 - Copyright AP/Jean-Francois Badias

CDT je objavio podatke sa svih 208 biračkih mesta u Podgorici:

Pokret "Svi za naš grad" - 38,1 odsto (24 mandata)

Pokret "Evropa sad"- 21,7 odsto (13 mandata)

Demokratski front – “Za budućnost Podgorice”- 18,2 odsto (11 mandata)

Demokrate – Demos – UCG – “Idemo ljudi!”- 10,8 odsto (6 mandata)

URA – CIVIS – Albanska alternativa – “Može Podgorica – Ovo je naš grad!” - 6,4 (4 mandata)

SNP – “Temeljno za Podgoricu” - 2,8 odsto;

Pokret "Preokret"- 1,8 odsto;

Svetosavska srpska lista – “Saberimo se za Nemanjin grad” - 0,2 odsto.

Mandić: Sa DPS-om završeno

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da je sa DPS-om završeno.

- Da nisu odvojili Zetu, mogao bih da predstavim Jelenu Borovinić Bojović kao gradonačelnicu ovog grada. Najveću pobedu na ovim izborima svakako je ostvario Demokratski front u Budvi gde je osvojena apsolutna vlast! Pobedili smo na Žabljaku, pobedili smo u Šavniku, na Žabljaku… računamo da ćemo u Baru kao i u Bijelom Polju preuzeti vlast. Posebno nas raduje pobeda u Danilovgradu. To je velika pobeda, jer Podgorica, Danilovgrad i Nikšić sada čine jednu celinu - podvukao je Mandić.

Lider NSD-a podvlači da su mnogi DF hapsili i ponižavali, mnogi osnovali stranke i napravili političke karijere.

- Ali mi nismo mali ljudi, niti mala politička organizacija – želimo da čestitamo svima onima koji su protiv DPS-a i da ih doživljavamo kao naše partnere. Nakon ovog sunovrata DPS-a stiču se uslovi da počne pomirenje u Crnoj Gori, a posebno pomirenje u okviru pravoslavnog bića. Mi ćemo predano raditi da dođemo tome. Vi znate da je DF nastao kao dve struje političara koji je nastao od srpskih nacionalnih i crnogorskih nacionalnih političara kako bi došlo do pomirenja - kazao je Mandić.

Pošto je DPS vezan za organizovani kriminal i korupciju, DPS njima nije partner a svi ostali su njihovi partneri.

Abazović: BEMAX koalicija ubedljivo poražena u Podgorici

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je BEMAX koalicija poražena u Podgorici.

Foto: Vlada Crne Gore

- BEMAX koalicija je probala da uništi URU ali su uništili sami sebe. Večeras su građani poslali poruku, ruka pravde mora stići svakog, a građani moraju da rade na pomirenju! Moramo raditi na ekonomiji i brisati granice između različitih političkih struktura koje je bilo nemoguće prevazići. URA je tu dala veliki doprinos. Bili smo jedina meta napada na ovim izborima. Zajedno sa svojim prijateljima iz CIVIS-a i Albanske alternative postigli smo mnogo - podvukao je Abazović.

Kada je reč o Podgorici i tu se sačuvalo biračko telo, i čestitao je novim političim partijama.

CDT: Vuković vodi u Podgorici

Pokret "Svi za naš grad", koji predvodi aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković iz Demokratske partije socijalista (DPS), osvojio je 42,1 odsto glasova na lokalnim izborima u glavnom gradu Crne Gore, pokazuju preliminarni podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu obrađenih 25 od 208 biračkih mesta.

Prema podacima CDT, na drugom mestu je pokret "Evropa sad" sa 20,3 odsto osvojenih glasova, dok je "Za budućnost Podgorice" na trećem mestu sa 19 odsto osvojenih glasova, prenosi RTCG.

Slede "Može Podgorica, ovo je naš grad" sa 4,8 odsto, "Pokret Preokret" 1,3 odsto, "Idemo ljudi" sa 10,3 odsto, SNP 2,1 odsto i "Svetosavska" sa 0,2 odsto.

U Podgorici i još 13 crnogorskih opština danas su održani lokalni izbori, a pravo glasa imalo je 143.523 gradana.


Po podacima CDT-a, u Podgorici je glasalo 69,3 odsto upisanih birača, što je veća izlaznost nego 2018. godinu kada je glasalo 64,4 odsto, a manja u odnosu na 2020. kada je biračko pravo iskoristilo 81,1 odsto birača.

Radunović: Potpuni sunovrat DPS-a!

- Potpuni sunovrat DPS-a, Crna Goro srećna ti konačna pobeda - napisao je funkcioner DF-a Slaven Radunović na Fejsbuku.

Zećani izabrali: Koalicija “Za budućnost Zete“ oterala DPS u prošlost


Zvanični podaci pokazuju da je u Zeti najveći broj glasova osvojio DF – 49,18 odsto, odnosno 16 mandata, sledi DPS sa 25,5 odsto ili osam mandata.

Demokrate su osvojile sedam mandata ili 21,12 procenata, dok je SNP osvojio jedan mandat, 4,19 odsto.

Jakov Milatović novi gradonačelnik Podgorice

- Jaskov Milatović je novi gradonačelnik Podgorice, a rezultat nam je izuzetan u Podgorici - poručio je funkcioner pokreta Evropa sad Boris Pejović na konferenciji ovog pokreta u glavnom gradu. 

- Ne očekujemo nikakve promene, Glavni grad zna ko će ga voditi. Imaćemo predstavnike na Žabljaku. Čestitam Durmitorskoj inicijativi što su nas podržali- poručio je Pejović. 

Milo Božović sam osvojio 18 mandata

Prema podacima CDT-a Demokratski front u Budvi na čelu sa predsednikom opštine Milom Božovićem ostvario je apsolutnu pobedu i nije im potreban koalicioni partner kako bi vršili vlast u prestonici turizma.

Printscreen/YouTube/Adria Tv Montenegro

Naime, DF je osvojio neverovatnih 18 mandata, dok je drugoplasirani DPS sa samo 9 mandata.

Lista Dmokratska Crna Gora-Demos na čijem čelu je bio Dragan Krapović osvojila je 4 mandata dok su SNP i URA osvojile po jedan mandat.

U Pljevljima potpuni debakl DPS

Na današnjim lokalnim izborima u Pljevljima glasalo je 70,52 odsto ili 17.342 upisanih birača.

Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Čedo Gospić kazao je da nije bilo većih nepravilnosti na biralištima.

Foto: Youtube/Printscreen

Demokratska partija socijalista doživela je apsolutni debakl u Pljevljima gdje je osvojio samo 22%!

I u Plužinama DPS poražen

U Plužinama je izlaznost do 19 časova 79,9 odsto, pokazuju podaci Opštinske izborne komisije (OIK).

Prema podacima, Socijalistička narodna partija ostaje na vlasti u Plužinama gde je osvojila 55.5%, dok je DF uzeo 20.6%.

Demokratska Crna Gora osvojila je oko 13% dok je koalicija DPS-SD osvojila 7.7%

Kolašin rekao "Ne" Milu

Izlaznost u Kolašinu na današnjim lokalnim izborima je 75,27 odsto, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije (OIK).

 

Prema podacima Demokratske Crne Gore, na oko polovine prebrojanih glasova u Kolašinu je DPS osvojio 28 odsto, Demokrate 26 odsto, DF 13 odsto, Evropa sad 11 odsto…

U Kolašinu su danas održani lokalni izbori, a pravo glasa imalo je 6.097 građana.

Najveća izlaznost u Podgorici

Birališta u Podgorici i još 13 crnogorskih opština, gde su danas održani lokalni izbori, zatvorena su večeras u 20 časova.

Izbori su održani u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Zeti, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

Na lokalnim izborima u Podgorici do 19 sati je glasalo 66 odsto birača, odnosno oko 94,7 hiljada građana, saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), prenosi RTCG.

ATAImages/ A.A.
 

To znači da je izlaznost bila znatno viša nego 2018. pošto je, kako je rekao predstavnik CDT Goran Delić, pre četiri godine na izborima u Podgorici do 19 sati glasalo 58,5 odsto birača.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT), koji je pratio izbore, saopštio je da je bio miran izborni dan, a najozbiljniji problemi evidentirani su u Šavniku.

Zamenica programske direktorice CDT Milena Gvozdenović je rekla da u Šavniku na četiri biračka mesta glasanje nije ni počelo, ili su zatvorena zbog sukoba u biračkim odborima.

Glasačko pravo imalo je oko 350 hiljada građana.

Lokalni izbori se održani su u trenutku teške političke krize u Crnoj Gori, gde su tokom dve godine promenjene dve vlade.

Lokalni izbori održani su po starom izbornom zakonima, uprkos višegodišnjim pozivima Evropske unije da se sprovede izborna reforma.

Očekuje se da će se glavna borba voditi na izborima u Podgorici, gde živi gotovo 190.000 stanovnika, skoro trećina građana Crne Gore.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike