Lekar u Zagrebu u ordinaciji naneo teške povrede medicinskoj sestri: U bolnicu je došao kao otac maloletnog pacijenta, a onda napravio haos

19.10.2022

14:23

0

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije osuđuje fizički napad na medicinsku sestru koji se dogodio u pedijatrijskoj ordinaciji u Zagrebu

Lekar u Zagrebu u ordinaciji naneo teške povrede medicinskoj sestri: U bolnicu je došao kao otac maloletnog pacijenta, a onda napravio haos
doctor-geab390435_1920 - Copyright Pixabay

Hrvatsko udruženje bolničkih lekara najoštrije osuđuje svako nasilje nad zdravstvenim radnicima, tako i nasilje koje je, kako su objavili mediji, počinio lekar, otac pacijenta, nad medicinskom sestrom u pedijatrijskoj ambulanti u Zagrebu, saopštili su iz HUBOL-a.

HUBOL izražava žaljenje što je počinilac ovog incidenta lekar tj. osoba koja je i sama zdravstveni radnik. Svi zdravstveni radnici, medicinske sestre, lekari i svi ostali svakodnevno su, nažalost, redovno izloženi verbalnom i fizičkom nasilju. Istraživanje koje je o nasilju u zdravstvenim ustanovama 2016. sprovela Hrvatska lekarska komora pokazalo je da je 93 odsto anketiranih lekara doživelo na poslu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, a fizički napad na lekara dogodio se u 22 odsto zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Zaključno, HUBOL apeluje na odgovorne za sigurnost zaposlenih u zdravstvenom sastavu da se angažuju na stvaranju odgovarajućih okvira zaštite zdravstvenih radnika na radnom mestu.

HKMS najoštrije osudila napad na medicinsku sestru u Retkovcu 

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije osuđuje fizički napad na medicinsku sestru koji se dogodio u pedijatrijskoj ordinaciji u Zagrebu u petak, 14. oktobra pri čemu je medicinska sestra teško povređena. Medicinsku sestru fizički je napao lekar, koji je u tom trenutku u ordinaciji bio prisutan kao otac maloletnog pacijenta.  

- Bilo kakav oblik pretnji i napada prema medicinskih sestrama i drugim zdravstvenim  radnicima smatramo nedopustivim i teško zabrinjavajućim. Čuo sam se s našom povređenom članicom i Komora joj je odmah po prijavi slučaja osigurala pravnu pomoć - rekao je predsednik HKMS-a, Mario Gazić. 

Unsplash
 

Najnoviji slučaj nasilja nad medicinskom sestrom još jednom potvrđuje zabrinjavajuće podatke o nasilju nad zdravstvenim djelatnicima, iz istraživanja koje je Komora medicinskih sestara provela 2018. godine. Čak 89 odsto medicinskih sestara je doživelo neki oblik nasilja na radnom mestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućem nivu. Istraživanje je pokazalo i da više od pola ustanova nema službu obezbeđenja od 00 do 24, dok 9 odsto ima ovu službu samo tokom noći. 

Podsetimo, član 315.a Krivičnog zakona Republike Hrvatske za napad na zdravstvenog radnika propisuje kaznu zatvora od šest meseci do pet godina. 

Pexels
 

HLK najoštrije osudila napad na medicinsku sestru

I Hrvatska lekarska komora najoštrije osuđuje napad lekara, oca maloletnog pacijenta, na medicinsku sestru koji se dogodio u medicinskoj ordinaciji u Zagrebu, donose u saopštenju.

- Najoštrije osuđujemo svako nasilničko ponašanje. Hrvatsko društvo mora imati nultu toleranciju na nasilje bilo kakve vrste, bez obzira od koga ono dolazi, a posebno osetljivi treba da budemo na nasilje u zdravstvenom sistemu. Poverenstvo za etiku i medicinsku deontologiju Hrvatske lekarske komore pokrenuće postupak protiv lekara koji je napao medicinsku sestru te zatražiti potrebnu dokumentaciju - rekao je predsjednik HLK-a doc.dr.sc. Krešimir Luetić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike