Studentkinja mislila da je našla savršen stan, a onda se šokirala: Pred početak faksa sam shvatila da sam prevarena i da nemam smeštaj

13.10.2022

12:45

0

Andrea je shvatila da je bila jedna od mnogih žrtvava prevarantkinje kada joj je uoči useljenja gazdarica poručila da ne može doći u Split jer joj dete ima kovid

Studentkinja mislila da je našla savršen stan, a onda se šokirala: Pred početak faksa sam shvatila da sam prevarena i da nemam smeštaj
Ljuta devojka, telefon - Copyright Profimedia

Cene stanova za najam ove godine drastično su porasle u gradovima širom Hrvatske zbog inflacije, a ista situacija snašla je ove godine i studente u Splitu koji pokušavaju da pronađu svoje mesto za život kako bi u miru ''odradili'' akademsku godinu.

Pronaći stan za manje od 500 evra u tom gradu trenutno je ravno nemogućoj misiji, zbog čega je studentkinja Andrea bila oduševljena kada je mislila da je pronašla stan na Blatinama za 270 evra.

- Krajem avgusta sam objavila u jednoj Fejsbuk grupi da tražim stan, a uskoro me je kontaktirala izvesna Mia i ponudila mi dvosobni stan na Blatinama za 270 evra mesečno. Zvučalo je odlično, jer studiram ekonomiju i to mi je blizu fakulteta. Žena je ponudila da mogu da ostanem u stanu do kraja ispitnih rokova, čak i dugoročno, ali da bih u tom slučaju morala da plaćam 330 evra - ispričala je Andrea za Slobodnu Dalmaciju.

Unsplash
 

Gospođa joj je poslala i fotografije stana za koji tvrdi da ima sve potrebne aparate, a nalazi se na trećem spratu. Uz njega navela je kako je i dostupan parking, kafić, prodavnica preko puta, a od režija se plaćaju struja, voda i odvoz smeća.

Ipak, objašnjava studentkinja Andrea, postojala je caka: bilo je potrebno uplatiti 70 evra depozita, jer navodno vlasnica živi u Hercegovini i nezgodno joj je da dolazi u Split po vrućinama, zbog čega bi došla prilikom useljenja na primopredaju ključeva i potpisivanje ugovora, a tih 70 evra avansa studentkinji bi se oduzelo od prve kirije. Uz to, bilo je potrebno ''što pre'' uplatiti taj avans jer je gospođa tvrdila da su joj se javili i drugi.

- Iskreno, odmah mi je bilo sumnjivo kad mi je ta žena poslala fotografije stana, jer nisu bili originali nego skrinšotovi. Bilo mi je čudno i što ne mogu da je dodam na Fejsu, a ni klime nije bilo na slikama iako je tvrdila da postoji u stanu. Ali opet, bila sam srećna što sam našla tako povoljan stan, pa sam samu sebe uverila da je sve u redu, uplatila tih 70 evra na trafici i dogovorila da se uselim 15. septembra - priča Andrea.

Andrea je shvatila da je bila jedna od mnogih žrtvava prevarantkinje kada joj je uoči useljenja gazdarica poručila da ne može doći u Split jer joj dete ima kovid, ali da će joj vratiti depozit čim prođe korona.

- Uoči početka faksa ja sam postala beskućnica, a onda saznala da je moja gazdarica ustvari prevarantkinja koja vara ljude s nekoliko lažnih profila. Jako je aktivna na Fejsbuku. Isto tako, vara i na nekoliko portala prodaje odeće... - priča Andrea koja je kasnije videla na jednoj Fejsbuk grupi upozorenje devojke koja tvrdi da ju je ista Mia prevarila. 

- Kad je videla da smo javno objavili njeno ime, ugasila je nalog na Fejsu, a onda se javila i kazala da joj je račun hakovan... Zapretila je da će ona nas prijaviti policiji jer je razapinjemo po grupama. Na kraju mi je, tobože preko prijateljice, a sve je to, uverena sam, radila ista osoba pod lažnim imenom, vratila 70 evra, kao i još jednoj devojci. Za druge, ne znam. Ali zašto bi ona vraćala tuđe dugove ako joj je račun hakovan - pita se Andrea, koja je ipak htela da upozori sve podstanare, iako joj je vraćen depozit.

Profimedia
 

- Ne plaćajte nikome ništa unapred dok ne vidite stan! I tražite ugovor i budite oprezni - upozorava, a u međuvremenu je pronašla smeštaj na Duilovu.

Nesuđena gazdarica pak se branila, a u jednom trenutku je i zapretila ukoliko se krene pisati o njoj po medijima. Napisala je da od 2017. godine živi na Islandu gde radi kao ''vodič za polarnu svetlost u drugoj smeni, a kao kuvarica u prvoj''.

- Sa stanovima u Splitu i najmom istih nemam nikakve veze jer zašto bi se osoba koja živi u inostranstvu i zarađuje preko 6000 evra neto bavila takvim glupostima i varala studentkinje? Nemam dece, niti sam udata. To za studentkinje sam saznala od poznanice da se spominje moje ime te da sam dvema osobama "ja" nudila stanove uz uslov nekakve kapare, pa mi ništa nije bilo jasno - rekla je Mia koja je tvrdila da joj je ukraden identitet i dodala:

- Prijavila sam Fejsbuku krađu identiteta ali pošto sam u drugoj državi to je brzo rešeno te sam ponovno dobila pristup svom nalogu. Lično sam kontaktirala devojke i izvinila im se i preko prijateljice im je uplaćen iznos koji su platile nepoznatoj osobi. Ukupno 140 evra jer nisam želela da se blatim za nešto s čime nemam veze - ispričala je Mia, dok se odgovor policije još čeka.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike