"Pao" jedan od najtraženijih begunaca Evrope: Hrvat probao pešice da pređe granicu!

12.10.2022

16:17

0

Čačić je osumnjičen za zločinačko udruživanje i proizvodnju i promet nedozvoljenih droga.

"Pao" jedan od najtraženijih begunaca Evrope: Hrvat probao pešice da pređe granicu!
Čačić - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić Europol Printscreen

Hrvatski policajci u utorak su na graničnom prelazu Starod uhapsili 27-godišnjeg kriminalca iz Hrvatske, koji se nalazio na listi najtraženijih begunaca EU. 

Prema nezvaničnim informacijama radi se o Kristijanu Čačiću, za kojim je raspisana poternica zbog sumnje da je proizvodio i prenosio nedozvoljene droge.

Policijski službenici primetili su u utorak na graničnom prelazu Starod na slovenačko-hrvatskoj granici 27-godišnjaka koji je hteo da pređe granicu peške. 

Saznali su da je u pitanju Kristjan Čačić jedan od najtraženijih begunaca EU. 

Kako je saopšteno iz policijske uprave Primorsko-goranske županije u Hrvatskoj, osumnjičeni je na granični prelaz došao sa slovenačke strane.

 

 

Čačić je osumnjičen za zločinačko udruživanje i proizvodnju i promet nedozvoljenih droga. 

Za njim je sud u Rijeci raspisao međunarodnu poternicu, a našao se i u Interpolovoj bazi podataka i u šengenskom informacionom sistemu. 

On je i jedan od trojice hrvatskih državljana čija su se imena ove godine našla na listi 49 najtraženijih kriminalaca u EU. Tu su i 36-godišnji Manuel Vulić i 37-godišnji Tomislav Šoljić, koji su osumnjičeni za razna krivična dela, od utaje poreza do ubistva, navodi se na listi Evropske mreže za aktivno traženje odbeglih lica (Enfast).

Begunci iz operacije ENFAST, pokrenute ove godine uz podršku Evropola, traže se zbog teških zločina počinjenih u Evropi, poput ubistva, trgovine ljudima, oružane pljačke i terorizma. 

To je međunarodna mreža policajaca koji su dostupni 24/7 i mogu odmah da preduzmu akciju i pronađu begunca kada je to potrebno. 

Njen član je i slovenačka jedinica za ciljanu pretragu FAST. Cilj FAST jedinica je da uđu u trag beguncima i spreče ih da izbegnu krivično gonjenje ili zatvorsku kaznu.

Evropolova veb lokacija #GameOver je takođe od velike pomoći kada se traga za beguncima.

Sajt je počeo da funkcioniše 2016. godine, od tada je na njemu objavljeno 335 profila begunaca. Za šest godina već je uhapšeno 120 begunaca sa sajta, 43 hapšenja su direktno vezana za objave na pomenutom sajtu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike