Nov, buran dan u Skupštini Crne Gore: Poslanici treba da raspravljaju o Milovom predlogu, ali sednice neće ni biti!?

30.09.2022

06:16

0

U skupštinskoj proceduri je i predlog za razrešenje Ðukanovića zbog kršenja Ustava jer nije pozvao sve partije na konsultacije o mandataru

Nov, buran dan u Skupštini Crne Gore: Poslanici treba da raspravljaju o Milovom predlogu, ali sednice neće ni biti!?
Vlada Crne Gore - Copyright Profimedia

Skupština Crne Gore trebalo bi da danas raspravlja o predlogu predsednika države Mila Ðukanovića za skraćenje mandata Skupštini, bez mišljenja ključnih odbora, ali sednice najverovatnije neće ni biti jer se sinoć parlamentarna većina saglasila da neće podržati dnevni red, potvrđeno je “Vijestima”.

To znači da sednice neće ni biti, rekao je izvor.

Ðukanović je 23. septembra predložio skraćenje mandata sadašnjeg skupštinskog saziva, nakon što nije dao mandat za sastav vlade Miodragu Lekiću (Demos), koga je predložila stara parlamentarna većina.

Ista većina juče je odbila da o inicijativi predsednika raspravlja na odvojenim sednicama Zakonodavnog odbora i Odbora za politički sistem i pravosuđe.

Oni su tvrdili da je Ðukanović bio u obavei da dođe na sednice i obrazloži predlog, što on nije prihvatio.

Iz Kabineta predsednika juče su saopštili da je, kako se navodi, namera većine od 30. avgusta 2020. godine, da se onemogući rasprava u Skupštini o Predlogu odluke za skraćenje mandata parlamenta, dobila jasan izraz na radnim telima.

U skupštinskoj proceduri je i predlog za razrešenje Ðukanovića zbog kršenja Ustava jer nije pozvao sve partije na konsultacije o mandataru.

Za danas je zakazan Kolegijum predsednika Skupštine, na kojem će se razmatrati mogućnost da se nastavi rasprava o smeni predsednice Skupštine Danijele Ðurović (SNP).

Poslanici Demokratskog fronta (uključujući i Pokret za promene), Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore, podneli su u avgustu predlog za razrešenje predsednice Skupštine, tvrdeći da je prekršila Poslovnik.

Rasprava u Skupštini je počela, ali je prekinuta kada je DF predložio da se stara većina dogovori o formiranju vlade i da deo tih dogovora bude i skupštinsko rukovodstvo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike