Goce Delčev ostaje tačka sporenja između Sofije i Skoplja

16.10.2020

18:59 >> 19:01

0

Nacionalna pripadnost revolucionara i jedan od osnivača VMRO Goce Delčeva ostaje glavni kamen spoticanja između Skoplja i Sofije

Goce Delčev ostaje tačka sporenja između Sofije i Skoplja
Copyright Foto: Wikipedia

Nacionalna pripadnost revolucionara i jedan od osnivača VMRO Goce Delčeva ostaje glavni kamen spoticanja između Skoplja i Sofije, prenose makedonski mediji, nakon što je Skoplje bilo domaćin dvodnevnog rada makedonsko-bugarske komisije o spornim istorijskim pitanjima između Severne Makedonije i Bugarske.

Makedonski istoričar Dragi Ðorđijev kaže da kada je u pitanju Goce Delčev želje se ne ostvaruju uvek onako kako su planirane.

S druge strane, bugarski istoričar Angel Dimitrov kaže da je Goce Delčev sam odredio svoj identitet, te da to nije njihov posao.

“Očekujem odgovorno ponašanje kako bismo stigli u situaciju gde nećemo imati više problema”, rekao je Dimitrov.

On je dodao da nije bilo ni vremena, ni mogućnosti da se postigne napredak po pitanju Goce Delčeva.

Takođe Dimitrov je dodao da su političari već odavno umešani u pregovore oko Delčeva i Ilindenskog ustanka.

Makedonski istoričar Ðorđijev nakon dvodnevnog sastanka te mešovite komisije naglasio je da tokom razgovora nije bilo reči o makedonskom jeziku.

Bugarski premijer Bojko Borisov tokom nedavne posete makedonskog ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija Sofiji poručio je da je potrebno da se intenziviraju pregovori kako bi se došlo do rešenje do 10. novembra, kada bi trebalo da se održi Samit Berlinskog procesa u Sofiji kojim predsedavaju Severna Makedonija i Bugarska.

Prethodno je Bugarska poslala memorandum državama članicama EU u kome je zahtevala da se sporna pitanja između Skoplja i Sofije uključe u pregovorački okvir Severne Makedonije o pristupanju u EU.

U tom dokumentu Sofija je navela da makedonski vlasti falsifikuju istoriju, te da su makedonski jezik i nacija nastali za vreme komunističke Jugoslavije, na šta su vlasti u Severnoj Makedoniji reagovali istakavši da su makedonski jezik i nacija činjenica.

Nakon posete Osmanija Sofiji makedonski premijer Zaev je izjavio da će možda biti potrebno da se makedonski narod pripremi za odlaganje početka pristupnih pregovora Skoplja sa EU, ukoliko Sofija nastavi da uslovljava zahtevajući da Severna Makedonija prihvati da je Delčev bio etnički Bugarin i da makedonski jezik u svim dokumentima EU bude zaveden sa fusnotom da je reč o makedonskom jeziku prema Ustavu Republike Severne Makedonije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike