Demokratski front saopštio: Skupština Crne Gore ima većinu za smenu Ðukanovića

23.09.2022

11:52

0

Iz DF-a ističu da je aktuelna situacija oko Ðukanovićevog rušenja ustavnog poretka veoma jednostavna

Demokratski front saopštio: Skupština Crne Gore ima većinu za smenu Ðukanovića
Andrija Mandić / Demokratski front - Copyright Foto: Facebook/Demokratski front

Skupština Crne Gore ima većinu za smenu crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića i to treba da uradi, saopšteno je danas iz Demokratskog fronta (DF).

Parlamentarna većina Crne Gore dostavila je predsednici skupštine Danijeli Ðurović 41 potpis podrške predlogu za pokretanje pred skupštinom postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav, odnosno postupka za razrešenje Ðukanovića, pošto je odbio predlog stare parlamentarne većine da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić.

Printscreen/YouTube/ Skupština Crne Gore
 

Iz DF-a ističu da je aktuelna situacija oko Ðukanovićevog rušenja ustavnog poretka veoma jednostavna.

"U situaciji kada je predsednik države, ne samo prekršio Ustav, već i ugrozio ustavni poredak, odnosno kada nasiljem ruši i Skupštinu i Vladu, neophodno je da upravo ovi organi zaštite Crnu Goru zakonskim i ustavnim mehanizmima. Njoj je Ustav dao to pravo i sve izmišljene proceduralne prepreke da ne može - u stvari su njegova zaštita", naveli su iz DF-a.

Kako se dodaje u saopstenju, "čitava Crna Gora vidi da on neće da prihvati zahtev parlamentarne većine i predloži njihovog mandatara, a dužan je to da učini, već želi da nasilno raspusti Skupštinu, iako nema pravo na to", prenosi RTCG.

U tim uslovima, kako navode, nasilje predsednika Crne Gore treba Skupština da zaustavi njegovom smenom i raspisivanjem predsedničkih izbora.

"Inače, Vlada, u tehničkom mandatu, ima puni kapacitet da do izbora nove sprovede sve odluke Skupštine. U zaštiti države izbor je lak. Nema nijedne sumnje, nijednog argumenta koji demantuje da je predsednik Crne Gore drastično prekršio Ustav. Zgazio ga je pred očima cele Crne Gore, i rekao u sebi: Za mene Ustav ne važi, jer ja sam Ustav'''', dodaje se u saopštenju DF.

Kako su istakli, nije slučajno u Ustavu zapisano da predsednik u postupku predlaganja mandatara "razgovara sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini".

Teleskopija/Youtube printscreen
 

DF navodi da je Ðukanovic, međutim, pozvao neke, a ne sve političke partije, i dodaje da je time ne samo prekršio Ustav i radio ono što ne sme, već je time uskratio pravo jednim partijama da daju svoje mišljenje o mandataru, a drugima to pravo omogućio.

DF zaključuje da je on tako prekršio i drugo načelo ravnopravnosti svih pred Ustavom.

"Svojom samovoljom, on je pozvao čak i predstavnika partije koja nema poslanike u Skupštini, razgovarao sa Liberalnom partijom koja ima jednog poslanika, dok, primera radi, nije pozvao predstavnika Demosa koji ima, takođe, jednog poslanika i čiji je predsednik kandidat za mandatara", zaključili su iz DF-a.

Lekić je danas optužio Ðukanovića da, iako je bio upoznat sa predlogom imena mandatara, "u prepoznatljivom stilu nesagledavanja opšteg interesa, već parcijalnog" zloupotrebio funkciju koju obavlja i zaobišao volju parlamentarne većine i time produbio krizu u zemlji, preneo je portal CDM.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike