Konačno formiranje Vlade Crne Gore: Nema prepreka za lidere Demokratskog fronta

30.10.2020

10:02

0

Autor: A. B.

Protiv njih se vode sudski postupci zbog tzv. državnog udara

Konačno formiranje Vlade Crne Gore: Nema prepreka za lidere Demokratskog fronta
Copyright YouTube/Printscreen/Skupština Crne Gore

Andrija Mandić i Milan Knežević nepravosnažno su osuđeni na po pet godina zatvora u slučaju tzv. “državni udar”, za koji su oni više puta rekli da je montiran.

Knežević je osuđivan znog incidenta u Skupštini i napada na policajca. Protiv Nebojše Medojevića se vodi sudski postupak za pranje novca u kampanji za parlamentarne izbore 2016, što je, kako je i on govorio, da je reč o montiranom političkom procesu i odmazdi.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode, Boris Marić, za podgorički dnevnik kaže da sve što Ustavom i zakonom nije zabranjeno, dozvoljeno je.

Dodaje da u konkretnom slučaju ne postoje pravne prepreke da oni protiv kojih se vodi krivični postupak budu ministri.

– Shodno bi se mogla primeniti odredba člana 87 Ustava Crne Gore koja u stavu jedan tačka dva, propisuje da ako je pravosnažnom odlukom suda poslanik osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci, prestaje mu poslanički mandat. Normativno predviđena situacija nije ispunjena u ovom tenutku – rekao je Marić, koji je bio ministar u prelaznoj vladi 2016.

Bura u Crnoj Gori: Krivokapić dao sporan intervju, Mandić i Medojević tvrde da je on Milov glasač
Porazni podaci iz Crne Gore: Čak 66 osto dece doživelo psihičku ili fizičku agresiju u porodici

Objašnjava da crnogorski pravni sistem prepoznaje i pravne posledice osude koje su sadržane u mogućnosti da se za određeni period zabrani vršenje javne funkcije ili delatnosti ako je takva mogućnost propisana zakonom, što kao mogućnost otvara Krivični zakonik Crne Gore.

– To bi, primera radi, moglo da se propiše mogućim Zakonom o lustraciji. Primer u praksi nemamo – kazao je Marić.

Dodaje i da Zakon o državnim službenicima i nameštenicima propisuje rigorozne uslove kada je moguća krivičnopravna odgovornost u pitanju, ali se to ne odnosi na ministre.

Ističe da je određenim članovima tog zakona se propisuje kao obavezan uslov za zasnivanje radnog odnosa da službenik nije osuđivan za krivično delo koje ga čini nedostojnim za rad u državnom organu i protiv koga nije pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike