Detalji jezive nesreće u Hrvatskoj: Prednji kraj putničkog voza potpuno smrskan, kompozicija stara 40 godina (FOTO)

10.09.2022

08:59

0

U nesreći su poginule tri osobe, a 11 ih je povređeno

Detalji jezive nesreće u Hrvatskoj: Prednji kraj putničkog voza potpuno smrskan, kompozicija stara 40 godina (FOTO)
Tan2022-9-10_101038784_1 - Copyright FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR

U Hrvatskoj su se sinoć oko 21:30 sudarili putnički i teretni voz kod mesta Rajić kod Novske. Prema poslednjim informacijama, potvrđeno je da su poginule tri osobe, dok ih je 11 povređeno.

Reporteri "Jutarnjeg lista" preneli su da je prednji deo putničkog voza potpuno smrskan i nabijen u zadnji deo teretnog voza.

Željko Ukić, predsednik Upravnog odbora HŽ Putnički prevoz, prokomentarisao je šta se do sada zna o nesreći kod Novske.

- Uviđaj je u toku, istraga traje i daće nam potrebne informacije - rekao je Ukić.

Otkrio je i kakvo je bilo stanje putničkog voza.

- Voz je star 40 godina, ali je tehnički ispravan i pouzdan. Imao je servisnu proveru pre dva dana i sve je bilo u redu. Uslovi voza, za to ću morati da sačekam istragu - rekao je on

Dodaje da je brzina na toj pruzi 160 kilometara na sat. On navodi da se u poslednje vreme dosta ulaže u železničku infrastrukturu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je, nakon obilaska mesta teške železnicke nesreće kod Novske da su, prema trenutnim podacima, poginule tri osobe, a 11 ih je povređeno, ali da niko nije životno ugrožen te da nema podataka o drugim stradalima.

- Nekoliko povređenih osoba su hrvatski državljani, a nekoliko je stranih - potvrdio je Plenković, napomenuvši da se podaci o njima mogu dobiti od Crvenog krsta u Novskoj.

Tanjug/AP
 

Nesreća se dogodila kada je, prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija, putnički voz prošao na crveno i udario u teretnu kompoziciju zaustavljenu zbog kvara, u mestu Rajić.

Uviđaj

Mesto železničke nesrece, u kojoj je sinoć kod mesta Rajić nedaleko od Novske u Hrvatskoj poginulo troje a povređeno 11 ljudi, obezbeđuje se, obavljene su formalne pripreme i treba da počne uviđaj, prenosi Hina pozivajući se na policiju.

Mesto nesreće obuhvata veliki prostor i policija ga osigurava za uviđaj koji treba da obavi županijski državni tužilac u saradnji s policijom, rečeno je u policiji.

Celu noć su na mestu nesreće dežurali pripadnici svih službi koji su prvi pritekli u pomoć unesrećenima, prenosi Tanjug.

Direktorka Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević rekla je za HRT da je osam timova hitne pomoći bilo na terenu u roku od 35 minuta, a posle toga su upućena još četiri tima iz susednih županija.

 

 

Direktor Crvenog krsta Novska Zoran Prpić kazao je za Hinu da su svi povređeni stabilno i da je Crveni krst u kontaktu s ambasadama budući da je među povređenima osam stranih državljana.

Najverovatnije se radi o migrantima, od kojih su, prema prevodiocima, barem neki iz Irana, kazao je Prpić.

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je obišao povređene u novogradiškoj bolnici, izrazio je saučešće porodicama stradalih i zahvalio je dežurnim službama koje su adekvatno reagovale.

- Ukupno smo hospitalizovali 11 povređenih, od kojih u ovoj bolnici njih sedmoro, tri u Slavonskom Brodu i jednog u Pakracu. Svi su su s lakšim telesnim povredama osim dvoje koji se nalaze u ovoj bolnici i koji nisu životno ugroženi, pa u ovom trenutku nema razloga za premeštanje u Zagreb - rekao je Beroš iz Nove Gradiške.

Mesto teške železnicke nesrece obišao je sinoć i hrvatski premijer Andrej Plenkovic i izrazio saučešće porodicama poginulih. Istraga će, rekao je, utvrditi sve okolnosti ove železničke nesreće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike