Uskoro se ukidaju pojedini granični prelazi u Hrvatskoj! Kakva sudbina čeka policajce, ali i kriminalce?

04.09.2022

14:24

0

Veći deo postojeće infrastrukture na prelazu neće se uklanjati zbog toga što postoji mogućnost da se pod određenim uslovim i određenim odlukama nadležnih tela EU u određenim situacijama ponovo uspostavi granična kontrola

Uskoro se ukidaju pojedini granični prelazi u Hrvatskoj! Kakva sudbina čeka policajce, ali i kriminalce?
Hrvatska policija/Ilustracija - Copyright Profimedia

Ulaskom Hrvatske u šengenski prostor 1. januara, ukinuće se granični prelazi na granicama sa susednim državama članicama Evropske unije. Od 6500 hrvatskih graničnih policajaca, njih oko 1000 je upravo na tim granicama. Na Maclju, na primer, oko sedamdeset službenika biće raspoređeno na druge poslove.

- Neki će ostati uz granicu, neki će ići u kriminalna odeljenja, neki u saobraćajnu policiju, sve zavisi od zvanja i stručne spreme, kao i želja službenika - rekao je za HRT Damjan Vešligaj, načelnik Stanice granične policije Macelj.

Nakon šest godina na Maclju, za novi posao priprema se Jelena Ugrešić. Ona čeka odgovor na anketu koja je sprovedena među službenicima u kojoj su se izjasnili o svojim željama. 

- Ja sam popunila za Stanicu saobraćajne policije, to mi je želja da radim i tu se vidim u daljoj budućnosti - navela je policijska službenica.

Veći deo postojeće infrastrukture na prelazu neće se uklanjati zbog tog što, kako kaže načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Josip Bukvić, postoji mogućnost da se pod određenim uslovim i određenim odlukama nadležnih tela EU može u određenim situacijama ponovo uspostaviti granična kontrola.

Načelnik Vešligaj osvrnuo se na kontrole koje će se sprovoditi kako, recimo, kriminalci ne bi mogli jednostavno da prođu. 

- Neće biti kriminalci srećni!. Kontrolisaće se, ali ne na samom graničnom prelazu već kroz tzv. kompenzacijske mere, unutar države, isto će se obavljati kontrola, tako da neće biti kriminalci sigurni - istakao je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike