Marketi i tržni centri u Republici Srpskoj kažnjeni sa više od 200.000 evra - zbog marži!

29.08.2022

21:03

0

Izmenama i dopunama Uredbe o ograničavanju marži na prometu robe propisano je da maksimalna marža u veleprodaji na osnovne životne namirnice iznosi šest odsto, dok je u maloprodaji osam odsto

Marketi i tržni centri u Republici Srpskoj kažnjeni sa više od 200.000 evra - zbog marži!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Zbog nepoštovanja uredbe kojom se ograničava marža na robu, od marta do sada uručeno je 60 prekršajnih naloga marketima i tržnim centrima u Republici Srpskoj i to ukupne vrednosti oko 222 hiljade evra.

Naime, kako su potvrdili za "Nezavisne" iz Inspektorata Republike Srpske, oni su od marta ove godine pa sve do danas konstantno kontrolisali trgovačke centre s akcentom na kontrolu formiranja cena koje podležu Uredbi o ograničavanju marži u prometu robe, ali ipak s manjim prekidima u julu i avgustu.
 
- Ukupno je kontrolisano od strane republičke tržišne inspekcije oko 100 trgovačkih centara i manjih marketa i trgovina. Od tog broja, 50 kontrola je bilo neuredno, a izdato je 100 prekršajnih naloga u vrednosti od 235 hiljada evra. Od toga je za prekoračenje Uredbe o ograničenju marži bilo 60 prekršajnih naloga u vrednosti od oko 222 hiljada evra - rekli su iz Inspektorata RS.
 
Kako navode, 34 prekršajna naloga u vrednosti od 9.400 evra izdata su po nekom drugom osnovu za prekršaj, a najčešće je to bio problem neisticanja i neslaganja cena.
 
- Takođe, prilikom kontrolisanja pridržavanja marži u marketima, kontrolisano je i ograničenje prodaje, odnosno kupovine proizvoda od strane trgovaca, a najčešće se postupalo po prijavama građana na takve slučajeve, gde je tom prilikom u tri marketa utvrđeno da ograničavaju prodaju proizvoda, a izdato je šest prekršajnih naloga u vrednosti od 4300 evra - rekli su iz Inspektorata RS.
 
Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorka Udruženje građana "Oaza" Trebinje, za "Nezavisne" kaže da nadležni organi ne bi trebalo ni da izlaze iz tržnih centara i marketa, a s obzirom na to koliko poštuju, odnosno ne poštuju navedenu uredbu.
 
- Inspekcijski organi ne bi trebalo da izlaze iz određenih objekata dok se sve te cene ne bi iskorigovali i ustalili. Tih nešto više od 200 hiljada evra je i mali iznos u odnosu na to koliko se u stvari ne poštuje primena uredbe koja je donesena - rekla je Ilijićeva.
 
Prema njenim rečima, svaki dan cene rastu i niko se ne osvrće da zaštiti potrošače, a potrebno je da se, kako naglašava, donese odluka dokle može ići marža.
 
- Koliko mi se čini, tržnim centrima se više isplati da plaćaju kazne, nego da koriguju cene - istakla je Ilijićeva.
 
Iz Inspektorata RS dalje najavljuju da su u narednom periodu planirali da za jedan kraći period, a na nivou svih odeljenja Inspektorata, izvrše oko 50 kontrola.
 
Izmenama i dopunama Uredbe o ograničavanju marži na prometu robe propisano je da maksimalna marža u veleprodaji na osnovne životne namirnice iznosi šest odsto, dok je u maloprodaji osam odsto.
 
Marža je razlika između nabavne i prodajne cene nekog proizvoda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike