"Prošli smo kroz agoniju posle trovanja": Među turistima u Budvi bilo i 37 Hrvata

28.08.2022

15:22

0

Autor: 24sedam

Među turistima koji su se otrovali hranom bila je i grupa hrvatskih državljana, članova folklorne grupe Zajednica hrvatskih kulturno umetničkih udruženja Klinča Sela

"Prošli smo kroz agoniju posle trovanja": Među turistima u Budvi bilo i 37 Hrvata
534797_137854539677667_413557866_n - Copyright Facebook/Hotel "Loza" Budva

Blizu 100 turista otrovalo se hranom u hotelu Loza u Budvi zbog čega su hospitalizovani, objavili su crnogorski mediji. Među turistima koji su se otrovali hranom bila je i grupa hrvatskih državljana, članova folklorne grupe Zajednica hrvatskih kulturno umetničkih udruženja Klinča Sela.

- 37 iz Zajednice hrvatskih kulturno umetničkih udruženja Klinča Sela došlo je u Budvu na folklorni festival. Svi smo se razboleli i svi smo bili u bolnici u Cetinju. Nekoliko nas je nakon primljene infuzije otpušteno iz bolnice, ali većina je provela jednu ili sada već dve noći u bolnici. Upućeni smo u Cetinje iz budvanske hitne pomoći. Uzrok trovanja se još ne zna zvanično iako na otpusnom listu stoji da je trovanje hranom. Danas su svi otpušteni iz bolnice i upravo čekaju minibus da dođe po njih i doveze ih u hotel – rekla je za "Jutarnji list" Gordana Juranko, predsednica Zajednice HKUU Klinča Sela.

Profimedia
 

- Tretman zdravstvenog osoblja, lekara i sestara i na hitnoj u Budvi i u bolnici u Cetinju je bio izvanredan, ljubazni i profesionalni. Zahvalni smo im na tome. Hrvatska ambasada je odreagovala izuzetno dobro te smo uz njihovu pomoć dobili novi smeštaj u drugom hotelu, što će finansijski pokriti ministarstvo turizma Crne Gore. Ovde imamo oporavak pod nadzorom lekara. Rezultati analize uzroka trovanja znaće se u ponedeljak. Hotel u kojem smo bili smešteni je zapečaćen juče. S nama su bile grupe iz Poljske i Slovačke i oni su takođe završili u bolnici, neki u Kotoru, a neki u Cetinju. Zahvalni smo na pomoći Ambasadi Hrvatske, ministarstvu turizma Crne Gore, gradonačelniku Budve, a najviše lekarima i sestrama interne u Cetinju – kazala je Gordana Juranko.

Kako su objavili crnogorski mediji, hotel Loza u kome su boravili otrovani turisti, juče je zapečatila inspekcija.

- Saznali smo da je hotel Loza, u kojem smo bili smešteni, radio bez dozvole i da je osam puta bio zatvaran u nekoliko meseci. Nažalost, mi to nismo mogli znati pre polaska na put. Takođe, želim reći da ćemo tužiti asocijaciju preko koje smo došli na festival u Budvu – naglasila je Gordana Juranko.

Oglasio se i vlasnik restorana 

Osim hrvatskih državljana, među otrovanim gostima bili su turisti iz Poljske, Slovačke i Slovenije. Oglasio se i crnogorski ministar zdravlja u tehničkoj vladi Dragoslav Šćekić.

- Od trenutka kada su se javili prvi pacijenti, Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Budvi promptno je reagovao i zbog dalje pomoći oni su upućeni u OB Kotor, Bar i Cetinje. Spomenuti subjekti zdravstvenog sustava na brz i odgovoran način preduzeli su sve mere i pružili neophodnu zdravstvenu zaštitu. Situacija se neprekidno prati od prvih prijema pacijenata koji su zatražili lekarsku pomoć - naveo je Šćekić na Tviteru.

 

Oglasio se i zakupac hotela Loza Saša Milić koji za crnogorsku "Pobjedu" rekao da su u javnosti iznesene neistine.

 

- Napali su me da sam ljude otrovao hranom i to je objavljeno u medijima pre konačnog epidemiološkog nalaza. Bili su inspektori, uzeli uzorke i za sedam dana će saopštiti javnosti šta je bilo. Moje osoblje, moja porodica i ja se 120 dana hranimo u tom restoranu. To su uradili da bi zatvorili objekat. Pola Budve je "palo" od virusa, pa nisu se svi hranili kod mene - tvrdi Milić, piše "Jutarnji list".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike