Da li su sve maske u Crnoj Gori pale? Bečić priznao da bi mogao da bude premijer, URA ostaje pri svom stavu

21.08.2022

19:31 >> 19:40

0

Autor: 24sedam

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izjavio je danas da uoči glasanja o nepoverenju vladi Dritana Abazovića nije bilo nikakvog dogovora između njegove stranke i Demokratske partije socijalista

Da li su sve maske u Crnoj Gori pale? Bečić priznao da bi mogao da bude premijer, URA ostaje pri svom stavu
aleksa becic - Copyright Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izjavio je danas da uoči glasanja o nepoverenju vladi Dritana Abazovića nije bilo nikakvog dogovora između njegove stranke i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Ðukanovića.

- Poslednji put sam video i čuo Ðukanovića prošle godine na sednici Saveta za odbranu i bezbednost kada sam obavljao dužnost predsednika skupštine. Još jedna u moru neistina je i ta o navodnom dogovoru Demokrata i DPS - rekao je Bečić.

Gostujući na TV Vijesti Bečić je istakao da je jedini dogovor koji je postignut u prethodnim mesecima "dogovor Ðukanovića, Abazovića i Jokovića kojim je srušen 30. avgust i formirana 43. vlada", prenosi portal CdM.

Lider Demokratske Crne Gore je naglasio da Demokrate neće ulaziti u bilo kakvu koaliciju sa DPS.

- Na stolu su tri opcije. Prva je da ispoštujemo 30. avgust, sednemo za sto i zajedno s manjinskim partijama dogovorimo 44. vladu, koja, što se nas tiče može trajati i do 2024. godine. Druga opcija je privremena vlada, koja bi pripremala vanredne parlamentarne izbore. Treća opcija su izbori odmah - kazao je Bečić.

Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore
 

On je istikao da nema nikakav problem da sedne za sto i da "ispoštuje volju birača od 30. avgusta 2020. godine", ali Demokrate, prema njegovim rečima, nemaju nameru da ulaze "u modele kao SNP i URA".

Ako bi se eventualno odlučivalo o privremenoj vladi, Bečić je kazao da bi to bio prihvatljiv modalitet ukoliko bi to značilo da će ta vlada da bude "evropska, evroatlanska vlada".

- Vlada koja će staviti veto na podele i koja se neće baviti identitetskim pitanjima, vlada koja se neće vraćati u prošlost, već će smiriti tenzije u zemlji i okrenuti se budućnosti - poručio je Bečić.

„Mogu da budem premijer, a ne moram“

- Govorio sam iz ugla programskih principa. Nije lako, nije jednostavno, a videćemo da li u moru onoga što su svi faktori i okolnosti, postoji nešto što može biti politički aspekt. Druga opcija je privremena vlada. Čuo sam i predlog DF-a o Vladi svih političkih subjekata. Kada govorimo o Demokratama, ipak su ovo naša polazišta - podvukao je Bečić.

Na pitanje hoće li tražiti podršku DF-a, URE i SNP-a da on bude premijer, Bečić je kazao da je njihova ruka ispružena.

- Što se mene tiče, ja sam čovek koji smatra da su funkcije prolazne, ne moram biti ništa, i moje pitanje nije nikakav preduslov. Sa druge strane, spreman sam da prihvatim tu odgovornost. Sa mesta predsednika Skupštine sam mirno sišao. Jedan sam od retkih koji se odrekao svih funkcija i privilegija. Nikad nisam bežao od odgovornosti, a ako neko smatra da je to potrebno mogu, ali ne moram biti - kazao je Bečić.

URA Bečiću: Nudili smo Vam rekonstrukciju a niste je prihvatili, sad napravite vladu sa DPS-om

 

Građanski pokret URA reagovao je na gostovanje predsednika Demokrata Alekse Bečića na televiziji Vijesti i kazali da su nudili rekonstrukciju 43. Vlade sa partijama koje nijesu podnele inicijativu za izglasavanje njenog nepoverenja u Skupštini Crne Gore, što je od strane Demokrata i njihovog lidera Alekse Bečića odbijeno i to nakon što je prethodno sa Milom Đukanovićem dogovorio rušenje Vlade.

- Stav URE je jasan – Nakon što su Đukanović, Bečić, Konjević i Šehović srušili vladu koja je krenula sa hapšenjem korumpiranih funkcionera i beskompromisno ušla u borbu protiv kriminala, sada oni treba da dogovaraju novu Vladu - kazali su iz URE.

Foto: Vlada Crne Gore
 

Što se GP URA tiče, ono što poručiju novoj parlamentarnoj većini jeste da je najpoštenije da se ode na izbore na kojima će građani suditi o dogovoru Demokrata i DPS-a.

- Na kraju, URA je kao i uvek tu za dogovor u vezi sa izborom članova Sudskog saveta, sudija Ustavnog suda i VDT-a jer su nam evropska budućnost i članstvo Crne Gore u EU ključni politički ciljevi - zaključili su iz GP URA.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike