Oglasili se policajci Crne Gore - javnost ih pritisla zbog masakra na Cetinju: "Ići direktno do cevi oružja nije nimalo lako"

16.08.2022

16:06

0

Prema njihovim rečima, jasno je da su policijski službenici kobnog dana postupili u skladu sa zakonom

Oglasili se policajci Crne Gore - javnost ih pritisla zbog masakra na Cetinju: "Ići direktno do cevi oružja nije nimalo lako"
Cetinje pucnjava 1 (1) - Copyright Pobjeda.me/ Stevo Vasiljević

Policijski službenici su u tragičnom događaju na Cetinju 12. avgusta postupili u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, saopštili su Nezavisni sindikat policije i pozvali javnost da ne donosi preuranjene zaključke i presude.

- Prethodnih dana slušali smo razne analitičare, aktiviste nevladinih organizacija, stratege, stručnjake "opšte prakse“ koji se jednostavno takmiče ko će naći još zamerki na rad policije i odgovor na tragični događaj na Cetinju - kažu iz Sindikata.

Kako su naveli, ukoliko je bilo propusta, svakako ih treba identifikovati, pažljivo analizirati i sprečiti njihovo ponavljanje.

- Unapred, bez dokaza i pre službene istrage osuđivati policiju može biti samo zlonamerno i tendenciozno - naglasili su iz Sindikata.

Prema njihovim rečima, iz do sada dostupnih činjenica koje je iznela Uprava policije, jasno je da su policijski službenici tog dana postupili u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koja imaju.

- Da biste uopšte govorili o poslu policajca, njegovoj težini, odgovornosti i opasnostima koje nosi, prvo treba da se postavite na mesto tog policajca - navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata su poručili da je iz udobne fotelje lako kritikovati, davati mišljenje i davati uputstva.

Oni su istakli da su više puta policajci za državu i njene građane "stavili glavu tamo gde drugi ne bi noge".

- Tako će biti i dalje i ne bežimo od odgovornosti. Uvek i svuda građani mogu da računaju na zaštitu policijskih službenika. I građani to znaju i to je za nas najvažnije - poručili su iz sindikata.

Podsetili su da već duže vreme upozoravaju na veoma loše stanje sredstava i opreme, da nedostaje zaštitne opreme, da je materijalno stanje policajaca poražavajuće, ali je, kako su naveli, Ministarstvo unutrašnjih poslova Poslovi, Vlada i drugi donosioci odluka nisu imali sluha.

- Podrška je već godinama samo deklarativno, a status policije je sve lošiji. Da li je vreme da nas neko čuje - upitali su iz Sindikata.

Smatraju da "hrabra i nesebična reakcija kolega iz Sektora bezbednosti Cetinje zaslužuje poštovanje i dubok naklon".

- Ići direktno do cevi oružja nije nimalo lako, ali neki to ne žele da priznaju, ili jednostavno neće jer im to nije u interesu - navodi se u saopštenju.

Sindikat je pozvao javnost da ne donosi preuranjene zaključke i presude i da zajedno sačekaju rezultate zvanične istrage, dodajući da će tek nakon toga, sa svim činjenicama, biti moguća ozbiljna analiza čitavog događaja.

- Porodicama nastradalih u tragičnom događaju na Cetinju ovim putem upućujemo iskreno saučešće, a povređenima, među kojima je i naš kolega Ljubiša Maksimović, želimo brz i uspješan oporavak - navodi se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike