Nova drama na crnogorskom primorju: Vetar razbuktao požar i ide ka naseljima, obustavljen saobraćaj na magistrali

12.08.2022

14:16

0

Autor: 24sedam

Zbog opasnosti je obustavljen saobraćaj Jadranskom magistralom u Kamenarima i na Verigama, a vozila se propuštaju jednom trakom naizmenično

Nova drama na crnogorskom primorju: Vetar razbuktao požar i ide ka naseljima, obustavljen saobraćaj na magistrali
FZ0rPFyX0AMjztq - Copyright Foto:Printskrin/Tviter/@rajmax63

Požar na teritoriji Kamenari - Bjelske Kruševice, koji vatrogasci već četiri dana pokušavaju da obuzdaju, oteo se kontroli i spustio do Jadranske magistrale, potvrdio je za Radio televiziju HN komandir Službe zaštite i spašavanja Zlatko Ćirović.


- Desilo se ono čega su se vatrogasci najviše pribojavali; vetar je razbuktao požar i vatra se proširila ka naseljima. Zbog opasnosti je obustavljen saobraćaj Jadranskom magistralom u Kamenarima i na Verigama, a vozila se propuštaju jednom trakom naizmenično - rekao je Ćirović.

Očekuje se helikopter Vojske Crne Gore.

Nema dozvole za gradnju na mestima gde je bio požar

Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da će za svaku procenu uticaja na opožarenim zemljištima biti zahtevano nulto stanje biodiverziteta.

Poručuju da će proces izdavanja ovakvog tipa dozvole trajati “najmanje pet do deset godina”.

 

 

Poručuju i da gde se ne obnovi biodiverzitet, neće davati saglasnosti na procene uticaja na životnu sredinu.

- Iako je Zakonom o šumama (član 41) jasno navedeno da je u šumi, na šumskom zemljištu i goletima zabranjena gradnja privremenih i trajnih objekata, osim onih u funkciji gazdovanja šumama i divljači, obaveštavamo javnost da će za svaku procenu uticaja na opožarenim zemljištima biti zahtevano nulto stanje biodiverziteta. Proces izdavanja ovakvog tipa dozvole trajaće najmanje pet do deset godina, dok se ne obnovi vegetacija i živi svet na opožarenom zemljištu i ono ne bude vraćeno u pređašnje stanje, gde to bude moguće. Gde se ne obnovi biodiverzitet, Agencija neće davati saglasnosti na procene uticaja na životnu sredinu - navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici Agencije za zaštitu životne sredine.

 


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike