Jaroslav trebalo da bude u autobusu strave, sprečila ga lična tragedija: Oglasio se organizator kobnog putovanja iz Poljske

07.08.2022

08:00

0

Hodočasnici nastradali na hrvatskom auto-putu

Jaroslav trebalo da bude u autobusu strave, sprečila ga lična tragedija: Oglasio se organizator kobnog putovanja iz Poljske
Tan2022-8-6_9428293_2 - Copyright FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ SINISA KALAJDZIJA

Jaroslav Milkovski iz Varšave oglasio se nakon stravične nesreće na hrvatskom auto-putu, u kojoj je poginulo 12 hodočasnika, a najmanje desetine je povređeno.

U pitanju je Poljak, koji već devet godina vodi kancelariju "U bratu Jozefa", a koji je ujedno i organizovao put. Lična tragedija sprečila ga je da i sam bude u autobusu smrti.

- To je za mene vrlo bolna stvar. Pogotovo jer sam upravo danas sahranio majku. Sada sam se vratio sa sahrane i idem u policiju. Zaista mi je teško, ali nepoznati su Božji sudovi koje proživljavamo - rekao je on juče za poljske medije.

Prema podacima koje je saopštio, grupa hodočasnika sastala se u petak, 5. avgusta oko 15 sati. Tamo su nakon molitve svi krenuli autobusima u Međugorje. Jaroslav je putovanje otkazao zbog smrti svoje majke.

- Vozio sam deo grupe iz Varšave, ali zbog majčine sahrane nisam išao s hodočasnicima. Trebalo je da im se kasnije pridružim, imao sam avionsku kartu - ispričao je Jaroslav.

Nakon mise na Jasnoj Gori, autobus s hodočasnicima uputio se prema poljskoj granici.

- Pre granice s Češkom stali su nešto da pojedu, a potom su preko Češke, Slovačke i Mađarske krenuli prema Međugorju. Do mesta su trebali da stignu nakon više od jednog dana putovanja, u subotu između 13 i 15 sati - priča Jaroslav koji ističe da su pauze bile predviđene svaka tri sata.

Međutim, oko 5.40 časova izjutra, autobus sa poljskim državljanima sleteo je sa hrvatskog auto-puta između mesta Jarek Bisaki i Podverc. Na lice mesta su odmah izašle vatrogasne i policijske ekipe, a prizor koji su zatekli je bio jeziv.

- Bilo je strašno. Kao da gledate horor filmove. Mi smo dobili dojavu oko 5.50 sati. Izvlačili smo mrtve, bilo ih je više od 10. Autobus se zabio u kanal i ceo prednji deo autobusa zabio se do polovine. Autobus je izgledao kao da je, recimo, udario u zid. Jedan vozač izleteo je kroz šoferku, a drugi je bio u autobusu. Ovakvo nešto nisam doživeo otkad sam vatrogasac, a imam 60 godina - rekao je Ivan Ivančan, čija ekipa je s četiri vatrogasca i četiri vozila bila među prvima na mestu nesreće, piše Jutarnji list.

U autobusu su bili hodočasnici iz sela Jedlnie, Sokolova Podlaskog, Konina i Radoma, a među njima je bio i prijatelj organizatora, sveštenik iz Konina i časna sestra iz Jedina.

Njih 11 nastradalo je na licu mesta, dok je dvanesta osoba preminula u bolnici.

Prema informacijama koje je ministar zdravlja Vili Beroš izneo na vanrednoj konferenciji za novinare u Varaždinu, 19 osoba je teže, a 13 lakše povređeno.

Četiri osobe prebačene su u Poljsku.

Neispravan volan?

Prema prvim informacijama nakon završenog uviđaja utvrđeno je da je vozač izgubio kontrolu nad volanom.

U cilju utvrđivanja uzroka nesreće naložena je obdukcija stradalih i veštačenje alkoholisanosti vozača.

Prema dosad prikupljenim podacima, do nesreće je došlo na način da je vozač autobusa registrovanog u Poljskoj izgubio kontrolu nad upravljačem vozila koje je skrenulo u desnu stranu, probilo zaštitnu ogradu i sletelo izvan auto-puta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike