Nove kovid mere na snazi u Crnoj Gori: Ukoliko odluka ne dovede do poboljšanja...

29.07.2022

09:29

0

Od ukupnog broja preminulih u Crnoj Gori od početka pandemije 72 odsto bilo nevakcinisano

Nove kovid mere na snazi u Crnoj Gori: Ukoliko odluka ne dovede do poboljšanja...
profimedia-0334719497 - Copyright Profimedia

Zbog povećanja broja slučajeva korone do 12. avgusta, pored aktuelnih, uvedene su dodatne epidemijske mere u Crnoj Gori u cilju sprečavanja širenja infekcije.

Jedna od novih mera jeste obavezno nošenje zaštitne maske u svim ustanovama javne uprave, prodavnicama, apotekama, benzinskim stanicama.

- Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim delovima aerodroma, železničkim i autobuskim stanicama - rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Ukoliko navedene mere ne dovedu do poboljšanja epidemijske situacije u narednom periodu i nastavi se trend rasta indikatora obolevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahteva za hospitalizaciju, Galić upozorava da će uslediti mera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima.

- Da do toga ne bi došlo, uz uverenje da će se građani pridržavati postojećih i novih protivepidemijskih mera potrebno je da one osobe koje se nisu vakcinisale protiv kovida to i učine, a ukoliko jesu prime svoju treću ili četvrtu buster dozu najmanje tri meseca nakon kompletne vakcinacije ili prirodne infekcije naročito rizične grupe, a to su osobe starije od 65 godina, imunokompromitovane osobe ili osobe sa hroničnim bolestima - kazao je Galić.

Od ukupnog broja preminulih u Crnoj Gori od početka pandemije 72 odsto je, kaže, bilo nevakcinisano.

U Crnoj Gori su juče registrovana 944 nova slučaja korone i nije bilo smrtnih ishoda, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Najviše obolelih je u Podgorici, a potom slede Nikšić, Bar, Budva, Kotor i Herceg Novi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike