Slovenija u problemu: Deo države bez vode, angažovana vojska!

26.07.2022

14:42

0

Vlada je za ovu namenu izdvojila 2,9 miliona evra iz državnog budžeta

Slovenija u problemu: Deo države bez vode, angažovana vojska!
drinking-98618_1280 - Copyright Pixabay/OpenIcons

Zbog ekstremne suše u primorskom delu Slovenije vojska i vatrogasci od danas pomažu ovdašnjim opštinama u vodosnabdevanju, a ukoliko ne bude obilnijih padavina, spremni su da vodu na ovaj način obezbede do kraja avgusta.

Uključene su četiri cisterne koje vojnim kamionima transportuju vodu iz reke Unice do vodovoda u Rigi koji pokriva područje slovenačke obale, gde se filtrira u vodu za piće.

Svaki rezervoar ima zapreminu od 10.000 litara.

Racionalizacija vode

Predviđeno je da vojska i vatrogasci dovoze do 5.000 kubnih metara dnevno u ugroženo područje obale, gde je potrošnja vode već smanjena zbog nestašice vode, rekao je medijima Darij Križman iz Vodovoda u Rigi.

Voda neće morati da se prokuvava jer je posle filtracije pitka i zdrava, rekao je Križman. U tom delu Slovenije, zbog dugogodišnje suše i ograničenih kapaciteta vodosnabdevanja Rige, već duže vreme je na snazi zabrana korišćenja vode za natapanje i sve druge nebitne potrebe, a trenutna potrošnja se održava na 30.000 kubnih metara dnevno.

Interventnu meru za ublažavanje nedostatka vode u tom delu Slovenije i korišćenje vojnih resursa Vlada je odobrila krajem prošle nedelje, izdvojivši za ovu namenu 2,9 miliona evra iz državnog budžeta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike