Drama u Sloveniji: Lavovska borba sa požarima ne prestaje, vatrogasci slomljeni, najgore se tek očekuje (FOTO)

23.07.2022

14:41

0

Autor: 24sedam

Napori vatrogasaca u subotu uglavnom su usmereni prema Trstelju, zaštiti Renča u Vipavskoj dolini kao i zaseoka i mesta u šumovitim predelima podno Krasa

Drama u Sloveniji: Lavovska borba sa požarima ne prestaje, vatrogasci slomljeni, najgore se tek očekuje (FOTO)
295245483_5236958793093029_7038324120429719300_n - Copyright Foto:Printskrin/Fejsbuk/Gasilci 112

Najveći požar u istoriji Sloveniji ne jenjava, a budući da se danas očekuje vrhunac toplotnog talasa, pred vatrogascima su nova paklena 24 sata. Najgore je stanje na brdu Trstelj, koje od ranog jutra gasi šest helikoptera, avion Pilatus i hrvatski kanader.

Napori vatrogasaca u subotu uglavnom su usmereni prema Trstelju, zaštiti Renča u Vipavskoj dolini kao i zaseoka i mesta u šumovitim predelima podno Krasa, saopštio je regionalni štab civilne zaštite za severnu Primorsku, izveštava RTV Slovenija.

Iz inostranstva stiže još nekoliko helikoptera koji su već bili aktivni prethodnih dana, a odobrena je i pomoć tri aviona rumunske vojske. Prema informacijama portala 24ur, u Sloveniju dolaze dva Spartana i jedan Hercules, prenosi Jutarnji list.

 

 

Iscrpljeni vatrogasci

Vatrogasci su, inače, na svojoj Fejsbuk stranici "Gasilci 112" objavili niz dramatičnih fotografija sa mesta gde bukte požari.

Na fotografijama se vidi kako vatrogasci spavaju u trenucima predaha ili sede u pokušaju da se bar malo odmore.

 

 

Na pojedinim slikama su prikazani u borbi u vatrenom stihijom koja ne jenjava. U punoj opremi oni se već danima bore sa plamenom koji se sve više širi preteći da uništi brojne šume i sela.

Na licima ovih ljudi su neprestano na terenu već se oslikava umor i iscrplenost.

Lavovska borba sa požarom

Ujutro je objavljeno da se meštani šest sela i zaselaka u opštini Miren-Kostanjevica mogu vratiti kućama. Otkazana je tako evakuacija naselja Opatje Selo, Nova Vas, Hudi Log, Lokvica, Segeti i Vrtoče, ali ostaje na snazi ​​ona za Mohorine u opštini Renče-Vogrsko.

U Žigonima kod Renča sinoć je vatra zahvatila deo drvenog krova kuće, a izgorela je i jedna vikendica između Renča i Trstelja. Prema rečima Tarika Žigona, predsednika opštine Renče-Vogrsko, ovo je za sada jedina materijalna šteta na objektima. Presednik se nada da će tako i ostati.

- U pojedinim zaseocima, kao što su Žigoni i Venišče, vatra je zapravo došla na nekoliko metara od kuća. Nažalost, jedna vikendica je izgorela, druga je ostala čitava - kazao je.

 

 

Prema njegovim rečima, juče je evakuisano celo mesto Renče koje ima oko 2.300 stanovnika. Stanovnicima koji su se morali evakuisati iz malih sela u neposrednoj blizini kraške padine osigurali su i smeštaj i hranu.

- Kao i proteklih dana, vetar je juče uveče oslabio, nema ga ni ujutro. No sredinom dana, oko 12 sati, ponovno je počeo da duva vetar s jugozapada. Brzina vetra slična je kao i proteklih dana, oko 30 kilometara na sat - potvrdili su za 24ur dežurni prognostičari Agencije za zaštitu okoline Slovenije (ARSO).

Požar već osetljivo zagađuje i slovenački vazduh. Tako je Agencija za okolinu javila da "zbog požara na Krasu beleže povećane vrednosti čestica na mernim stanicama Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana i Kranj".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike