Hrvatska izgubila spor protiv naftnog giganta, moraće da isplati milione evra

06.07.2022

07:24

0

Autor: 24sedam

MOL je krajem 2013. pokrenuo postupak i tužio hrvatsku vladu

Hrvatska izgubila spor protiv naftnog giganta, moraće da isplati milione evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a na Međunarodnom sudu za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID), piše Večernji list.

MOL je krajem 2013. pokrenuo postupak i tužio hrvatsku vladu tvrdeći da nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka.

Prema nezvaničnim informacijama, Hrvatska će morati da plati između 250 i 300 miliona dolara s kamatama. Inicijalno je MOL tražio odštetu u iznosu od milijardu dolara.

Pali su argumenti Hrvatske o koruptivnim radnjama i isplaćenom, odnosno primljenom mitu u zamenu za upravljačka prava u Ini i izdvajanju plinskog biznisa, piše Večernji list. Zbog navedenog, u Hrvatskoj je pravomoćno osuđen bivši premijer Ivo Sanader. Sanader je dobio kaznu od šest godina, a šef MOL-a Zsolt Hernadi osuđen je na dve godine zatvorske kazne.

Arbitraža protiv hrvatske vlade

MOL je arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu pokrenuo u decembru 2013. godine, a kao razlog tada je naveo kršenje određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. Zahtev za arbitražu podnet je protiv hrvatske vlade putem pravnog zastupnika, međunarodnog advokatskog ureda, u skladu sa Ugovorom o energetskoj povelji.

MOL smatra da hrvatska vlada nije ispunila obaveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka na koje se obavezala početkom 2009. godine. Država se tada obavezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju plina i otkupljivati celokupnu Ininu domaću proizvodnju plina po tržišnim cenama, u razdoblju od 15 godina.

AP Photo/Czarek Sokolowski, File
 

MOL tvrdi da je zbog vladinog nepoštovanja tih odredbi pretrpeo štetu najmanje 2,5 miliona evra. Nakon MOL-ovog pokretanja arbitražnog postupka, hrvatska vlada je u jjanuara ove godine podnela arbitražnu tužbu protiv MOL-a Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi kojom traži da se proglase nevažećim izmene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju. Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posledica tih ugovora.

Profimedia
 

Bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi 2019. proglašeni su krivima za primanje i davanje mita u slučaju "Ina-MOL", zbog čega je Sanader nepravosnažno osuđen na šest, a Hernadi na dve godine zatvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike