Plaćenik iz Crne Gore poginuo u Ukrajini: Još Crnogoraca ratuje na strani Kijeva

17.06.2022

16:05

0

Autor: 24sedam

Identitet muškarca koji se borio u Ukrajini još uvek nije poznat

Plaćenik iz Crne Gore poginuo u Ukrajini: Još Crnogoraca ratuje na strani Kijeva
ukrajina rat (54) - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je podatke o broju stranih plaćenika u Ukrajini, a na tom  spisku su dva državljanina Crne Gore, od koji je jedan poginuo. To pokazuju tabelarno prikazani podaci o broju lica koja ratuju na strani Ukrajine od 24. februara do 17. juna, a koje je objavio info-kanal na Telegram platformi "Operacija Z: Vojni komesari ruskog proleća".

Identitet muškarca koji se borio u Ukrajini još uvek nije poznat. Međutim, trend dolaska plaćenika u Ukrajinu nije nešto u našem "komšiluku".

- U istočnoj Ukrajini je od 2014. godine boravilo pet punoletnih crnogorskih državljana i svi su se vratili u Crnu Goru - rekli su iz MUP-a Crne Gore. - Od ukupnog broja “stranih boraca”, u Višem sudu u Podgorici vođena su dva krivična postupka, zbog krivičnog dela učestvovanje u stranim oružanim formacijama iz čl 449b Krivičnog zakonika Crne Gore: jedno lice proglašeno je krivim zbog učešća u stranim oružanim formacijama u istočnoj Ukrajini i osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, odnosno na tri godine i pet meseci zbog drugih krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom učestvovanje u stranim oružanim formacijama, dok je drugo lice oglašeno krivim zbog boravka u Siriji, po osnovu krivičnog dela učestvovanja u stranim oružanim formacijama u Siriji i osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci.

- U pozadini sve većeg broja vojnih neuspeha kijevskog režima i ogromnih svakodnevnih gubitaka u ljudstvu i tehnici, priliv stranih plaćenika u Ukrajinu ne samo da se smanjio, već se zapravo okreće u suprotnom smeru. Ukupno, na spiskovima Ministarstva odbrane od 17. juna 2022. nalaze se plaćenici i specijalisti za oružje iz 64 zemlje.

Foto: Printskrin/ Telegram/ Info kanal Operacija Z
 

 

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je stiglo 6.956 ljudi, 1.956 je već uništeno, 1.779 je otišlo, navodi taj info kanal.

Prema tim podacima, iz zemalja regiona u Ukrajini je najviše državljana Hrvatske.

Od početka ratnih dejstava njih 204 je došlo u Ukrajinu, 74 je poginulo a 51 je je napustio tu zemlju. Slijedi BiH iz koje je  167 lica došlo je da ratuje na strani Ukrajine,  51 je stradao dok  je 46 napustilo tu zemlju. Sa  Kosova i Metohije je, prema tim podacima, 156 lica učestvovalo u ratnim dejstvima od kojih je 61 poginulo a 60 se više ne nalazi na prostoru Ukrajine. Iz Albanije je došlo  150 ratnika, 42 su stradala dok ih 40 napustilo ratište. Sa prostora Severne Makedonija je  79 boraca. Poginulo ih je 21, a borbena dejstva je napustilo njih 19.

Foto: Printskrin/ Telegram/ Info kanal Operacija Z
 

 

Inače, prema prikazanoj tabeli iz Evrope u Ukrajini najviše ratuju Poljaci, Rumuni i Britanci. A na ukrajinskoj strani su osobe iz 34 evropske zemlje. Sa američkog kontinenta je najviše Kanađana i Amerikanaca, 601 odnosno 530. Iz Azije najviše ima Gruzina, Sirijaca i Turaka, a iz Afrike Nigerijaca i Južnoafrikanaca. Iz Australije i sa Novog Zelanda je pet osoba.

AP Photo/Oleksandr Ratushniak
 

Podsetimo, na ratištu u Siriji prethodnih godina, odnosno od 2014. do 2019. godine, poginulo je šestoro crnogorskih građana, a još deveto, uključujući i dvoje dece, bilo je na područjima gde se kriju pripadnici Islamske države.U Siriji su ratovala 23 crnogorska građanina, i to 18 muškaraca i pet žena, koji su sa sobom poveli troje dece. Bezbednosne službe još od kraja 2015. godine nisu registrovale odlaske u tu zemlju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike