Krivokapić bez zadrške o odnosu sa Srbijom, liderima Demokratskog fronta i "povratku DPS-a"

29.10.2020

12:34

0

Autor: A. B.

Crnoj Gori sada je potrebna kompetentna i timski jaka vlada jer problemi su toliki da ne mogu da se rešavaju ljudima koji nisu stručni za to

Krivokapić bez zadrške o odnosu sa Srbijom, liderima Demokratskog fronta i "povratku DPS-a"
Copyright Zdravko Krivokapić, Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da odnosi Srbije i Crne Gore moraju da budu odlični bez obzira na to ko je na vlasti.

– Odnosi moraju biti odlični bez obzira na to ko bude vršio vlast u tim državama. Oni moraju biti institucionalni. Ja ću se toga držati – rekao je Krivokapić za “Nedeljnik”.

Istakao je da on “neće biti prepreka najboljim mogućim odnosima sa Srbijom”, što smatra prirodnim i rekao da “nije prirodno” što poslednjih godina nema razmene poseta na najvišem nivou.

Govoreći o sastavu buduće vlade Crne Gore, ocenio je da bi ona imala “niži nivo reputacije” ako bi u njoj bili politički lideri – Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević.

– To bi bila vlada koja ne bi bila svesrdno prihvaćena od relevantnih međunarodnih institucija. A zašto je priča o liderima toliko bitna? Svi u Crnoj Gori znaju da me Andrija Mandić sigurno nije postavio za nosioca liste. Ja nemam nikakvu obavezu ni prema jednom političkom lideru, niti prema bilo kome – rekao je Krivokapić.

Zdravko Krivokapić, AP Photo/Risto Božović

On je dodao da je Crnoj Gori sada potrebna kompetentna i timski jaka vlada jer “problemi su u Crnoj Gori toliki da ne mogu da se rešavaju ljudima koji nisu stručni za to”.

– Treba da zaustavimo sunovrat od bankrota koji nam preti za možda dva ili tri meseca. Treba da usvojimo set zakona koji treba da pripreme prve fer izbore u Crnoj Gori. Želimo da Crna Gora krene pravim, istinskim putem ispunjavanja svih zahteva u vezi sa pristupnim poglavljima Evropske unije – naveo je mandatar.

Krivokapić je rekao da za njega prevremeni izbori nisu opcija jer cela opozicija ima dva zajednička cilja: izmenu ili kompletnu zamenu Zakona o slobodi veroispovesti i “demontiranje postojećeg sistema”, te bi prevremeni izbori dali šansu DPS-u “da se ponovo vrati u igru, možda opasniji nego što je do sada bio”.

Ipak, istakao je da je među članovima opozicije neophodno poboljšanje komunikacije jer ima i “čudnih poruka koje razmenjuju svi oni koji su u politici, a imaju veliki staž”.

– Te poruke me zabrinjavaju jer pripadaju matrici koja je trideset godina bila dominantna na ovim prostorima i nije se promenila. To su poruke isključivosti, zamene teza, teških reči, odsustvo argumenata, vrlo često poruke koje su zasnovane na činjenicama koje su potpuno jasne, ali ih izvrću u neku svoju perspektivu – rekao je Krivokapić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Nedeljnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike