Zvona u hramovima u Crnoj Gori zvoniće u 10, 12 i 16 sati, stižu brojne poruke žalosti povodom smrti mitropolita Amfilohija

30.10.2020

09:42 >> 11:53

0

Mitropolit Amfilohije se od 6. oktobra nalazio u Podgorici na bolničkom lečenju od bolesti uzrokovane koronavirusom

Zvona u hramovima u Crnoj Gori zvoniće u 10, 12 i 16 sati, stižu brojne poruke žalosti povodom smrti mitropolita Amfilohija
Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Povodom smrti arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvoniće u 10, 12 i 16 časova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je u petak ujutru. 

Iako je Mitropolija crnogorsko-primorska u četvrtak javila da je stanje mitropolita stabilno, ono se u toku noći pogoršalo, a ujutru je došlo do najgoreg ishoda.

Mitropolit Amfilohije se od 6. oktobra nalazio u Podgorici na bolničkom lečenju od bolesti uzrokovane koronavirusom.

Mandatar Zdravko Krivokapić je ranije danas na svom tviter-nalogu pozvao odlazeću crnogorsku vladu da povodom smrti mitropolita Amfilohija proglasi dan žalosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća patrijarhu srpskom Irineju i Sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“Vaša Svetosti, preosvećene vladike, sa žaljenjem smo primili vest o smrti Visokopreosvećenog mitropolita crnogorsko-primorskog Gospodina Amfilohija. Izražavamo iskreno saučešće i molimo se da Gospod upokoji Njegovu dušu tamo gde pravedni počivaju”, navodi se u telegramu predsednika Vučića.

Predsednik Građanskog pokreta URA i platforme “Crno na bijelo” Dritan Abazović izrazio je saučešće svim vernicima, kao i sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske povodom smrti mitropolita Amfilohija.

Abazović je na Tviteru napisao da ljubav jedina stvara večnost.

“Neka mu Bog podari večni mir, a svima nama snagu da se izborimo za ideale koji su besmrtni”, zaključio je Abazović.

Velikodostojnik koji je u najtežim vremenima sa svojim narodom delio dobro i zlo

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća patrijarhu srpskom Irineju, Sinodu Srpske pravoslavne crkve, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića.

– Mitropolit Amfilohije ostaće upamćen kao veliki prosvetitelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života na području Mitropolije i velikodostojnik koji je u najtežim vremenima sa svojim narodom delio dobro i zlo. Svojim delima, ostavio je dubok trag u razvoju bogoslovske misli i očuvanju pravoslavlja, kako na ovim prostorima, tako i šire – napisala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da odlazak Amfilohija predstavlja nenadoknadiv gubitak za Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Srpsku pravoslavnu crkvu i sve njene vernike, kao i za celi pravoslavni i hrišćanski svet.

– U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća – navodi se u telegramu saučešća predsednice Cvijanović.

Ambasador SAD uputio saučešće povodom smrti mitropolita Amfilohija

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri uputio je danas saučešće patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti mitropolita Amfilohija.

“U ime američkog naroda i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće patrijarhu Irineju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima povodom upokojenja mitropolita Amfilohija”, napisao je Godfri na Tviteru.

Od danas Njegoš nije sam

Reči tuge zbog odlaska mitropolita, na Tviteru je podelio i veliki humanitarac Arno Gujon.

Otišao je istinski pastir svog naroda

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je saučešće svim pravoslavnim hrišćanima u Crnoj Gori, patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

– Vest da je otišao istinski pastir svog naroda primio sam s osećajem velike tuge jer sam lično poznavao mitropolita Amfilohija i znao kakav značaj je imao njegov pastirski rad u Crnoj Gori, ali i šire. Danas ne tuguje samo Crna Gora ili naša Crkva, siguran sam da danas tuguje cela vaseljena, jer je mitropolit Amfilohije svojim i naučnim i pastirskim radom obezbedio mesto među velikanima pravoslavlja – istakao je Dodik.

Naglasio je da posebne izraze saučešća šalje srpskom narodu u Crnoj Gori, koji je okrepljenje, utočište i zaštitu godinama pronalazio upravo u crkvi koju je simbolizovao mitropolit Amfilohije, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike