Albanija NATO-u nudi bazu "Pašaliman": Izgrađena je 1950-ih a u njoj je Sovjetski Savez držao 12 podmornica (VIDEO)

26.05.2022

16:41

0

Baza je opljačkana 1997. kada je jedna od tada najsiromašnijih zemalja Evrope zapala u haos

Albanija NATO-u nudi bazu "Pašaliman": Izgrađena je 1950-ih a u njoj je Sovjetski Savez držao 12 podmornica (VIDEO)
Printscreen/YouTube/ Top Channel Albania

Albanija je ponudila NATO-u na korišćenje nekadašnju sovjetsku pomorsku bazu Pašaliman, saopštio je danas kabinet albanskog premijera.

Premijer Edi Rama rekao je da bi pomorska baza Pašaliman, 180 kilometara južno od Tirane, mogla da bude "dodatna vrednost" za Alijansu i da je Albanija pripremila projekat za njenu obnovu, prenosi AP.

Baza Pašaliman, koja se nalazi ispod Valonskog zaliva izgrađena je 1950-ih a u njoj je Sovjetski Savez držao 12 podmornica.

To je bila jedina pomorska baza koju je ŠSR imao na Mediteranu.

Posle raskida veza Tirane i Moskve 1961, Pašaliman je ostao kao pomorska baza u kojoj su bile smeštene četiri preostale podmornice i drugi manji vojni brodovi.

Baza je opljačkana 1997. kada je jedna od tada najsiromašnijih zemalja Evrope zapala u haos zbog propasti piramidalnih štedionica u kojima su mnogi izgubili životne ušteđevine.

Tri podmornice su prodate u otpad, dok je četvrta ostala, a vlada razmatra da li da je pretvori u muzej.

Turska je renovirala bazu Pašaliman koja se od tada se koristi kao pomorska baza za neke vojne brodove koji patroliraju Jonskim i Jadranskim morem.

NATO je započeo radove na unapređenju albanske vazdušne baze Kučove iz komunističkog doba, 85 kilometara južno od Tirane, kako bi se omogućilo njeno korišćenje za operacije Alijanse.

Albanija je članica NATO od 2009.

Bonus video
TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug