"Jasenovac i Donja Gradina zauvek bolne rane srpskog naroda"

01.05.2022

13:16

0

Čubrilović je naglasio da je srpski narod podneo ogromnu žrtvu u borbi protiv fašizma i nacizma, jer je oduvek bio slobodarski narod

"Jasenovac i Donja Gradina zauvek bolne rane srpskog naroda"
nedeljko čubrilović - Copyright Printscreen/YouTube/ATV

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je sećanje na nevine žrtve zločinačkog sistema koncentracionih logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donje Gradine, moralna i civilizacijska obaveza kako se ovakav strašan zločin nikada više nikome ne bi ponovio.

- Sistem koncentracionih logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina, predstavlja jedno od najmonstruoznijih stratišta srpskog, jevrejskog i romskog naroda u Drugom svetskom ratu. To je bio sistem smrti - istakao je Čubrilović.

On je, povodom obeležavanja 77 godina od proboja poslednje grupe logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac, kazao da je potrebno da svi evropski narodi jasno osude ovaj zločin i odaju poštu nevinim žrtva među kojima je bilo mnogo dece, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je naglasio da je srpski narod podneo ogromnu žrtvu u borbi protiv fašizma i nacizma, jer je oduvek bio slobodarski narod.

- Žalosno je da mnogi i danas nastoje da relativizuju ovaj strašan zločin što je jako opasno i jako nemoralno. Negiranje srpskih žrtava u logorima smrti NDH predstavlja necivilizacijsku i nehumanu političku i javnu delatnost koja zaslužuje svaku osudu - poručio je Čubrilović.

On je istakao da se institucionalno, naučno i politički mora sačuvati sećanje na stradale u jasenovačkim mučilištima i odbraniti istina o srpskom stradanju za slobodu i život dostojan čoveka na ovim prostorima.

- Jasenovac i Donja Gradina, kao i brojna druga srpska stratišta, su bolne istorijske rane srpskog naroda. Istinom i pravdom za žrtve borimo se za mir i slobodu koja je krvavo plaćena i to nikada ne smemo da zaboravimo - poručio je Čubrilović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike