Milanović i Plenković iskopali ratne sekire: "HDZ je zalepljen na tu Udbu kao žvakaća guma na pločnik usred leta i to smrdi 30 godina"

20.04.2022

15:42

0

Hrvatski predsednik i premijer, Zoran Milanović I Andrej Plenković, ponovo su iskopali ratne sekire uz neprimerene međusobne optužbe u javnosti

Milanović i Plenković iskopali ratne sekire: "HDZ je zalepljen na tu Udbu kao žvakaća guma na pločnik usred leta i to smrdi 30 godina"
Tanjug/Hina/Profimedia

Hrvatski predsednik i premijer, Zoran Milanović I Andrej Plenković, ponovo su iskopali ratne sekire uz neprimerene međusobne optužbe u javnosti, a povodom zahteva grupe penzionisanh generala za pomilovanje dvojice nekada jugoslovenskih i hrvatskih obaveštajaca Josipa Perkovića I Zdravka Mustača, osuđenih na doživotne robije za pomaganje u ubistvu emigranta Stjepana Ðurekovića.

Andrej Plenković je, naime, ranije optužio Milanovića da zahtev za pomilovanje Perkovića I Mustača orkestriran i da dolazi od šefa države, dok Milanović to demantuje i tvrdi da je bio iznenađen kada je dobio dopis.

Milanović je na konferenciji za novinare rekao da je pre dve sedmice bio kod penzionisanog generala Ante Gotovine, jednog od potpisnika zahteva za pomilovanje, ali mu, tvrdi, tada ništa o tome nije rekao.

Tanjug/HINA/Dario Grzelj
 

Napomenuo je da su mu I drugi generali potpisnici zahteva prijatelji, a onda se dotakao Udbe I rekao:

- Kad govorimo o Udbi, mrska mi je ta tema, ali HDZ je zalepljen na tu Udbu kao žvakaća guma na pločnik usred leta na zagrebačkom kolovozu. Taj smrad se širi 30 godina. I Plenković sad govori da je to orkestrirano od mene. Plenković, taj prljavi Plenković, će morati da razgovara sa mnom o tome - rekao je Milanović.

Šef hrvatske države priznao je da mu taj zahtev za pomilovanje komplikuje život I da bi radije, kako kaže, gledao u more i govorio mudre reči.

- Hoću li doneti odluku i kakvu, ne znam. Znam da imam čistu savest. Naravno, prvo rekonstrukcije. Plenković je udbaški naslednik kad Čermaku i Gotovini govori ovakve stvari - rekao je Milanović.

Upitao je gde je bio Plenković kad su oni bili u tamnici I dodao da je aktuelni premijer u HDZ ušao kada ga je, kako je rekao, na to naterala nekadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Od Plenkovića, kaže, prvo očekuje najavljenu rekonstrukciju vlade.

TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK
 

- Prvo rekonstrukcija vlade, sokole, da vidimo više to. Kad mi nko govori o ozbiljnim presedanima, a ne zna što je to, onda neka pogleda sebe. Presedan je da ovakva banda vodi Hrvatsku. U vreme rata je bilo izgovora, u vreme Sanadera je bilo nekoliko incidenata, ali ovo sad je raspad... To je opasan presedan, a ne ovo. Ako su Perković i Mustač zaslužni za osnivanje HDZ-a, to im ne ide u prilog - rekao je Milanović.

Na odgovor Plenkovića se nije dugo čekalo, oglasio se iz parlamenta I Milanovića nazvao “karijesom s Pantovčaka” I poručio da je uticaj šefa države nikakv, a njegov je, kaže, veliki.

Hrvatska od Milanovića ima samo štetu

Na zvaničnoj stranici na Fejsbuku oglasio se i HDZ koji je za Milanovića rekao da je "ruski agent na Pantovčaku" i da je vidno nervozan zbog Perkovića i Mustača.

- Titov gardist se u Beogradu zakleo na doživotnu vernost Partiji i udbaškim strukturama: I poslije Tita - Lex Perković! - objavili su iz HDZ-a, uz Milanovićevu fotografiju.

Perković i Mustač osuđeni su na doživotni zatvor u avgustu 2016. na sudu u Minhenu zbog pomaganja u ubistvu Ðurekovića.

Mustač je bio optužen da je kao politički šef Službe državne bezbednosti u Zagrebu u proleće 1982. dao nalog Perkoviću, koji je u to vreme vodio Odeljenje II (suzbijanje neprijateljske emigracije) u Službi državne bezbednosti, da pripremi ubistvo Ðurekovića u Nemačkoj.

Ðureković je likvidiran 28. jula 1983. godine nedaleko od Minhena.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti