Pala grobljanska banda: Pljačkali žive i mrtve - sa tela preminulih skidali zlatne zube!

25.02.2022

12:38

0

Osim po groblju, četvorica lopova operisali su od avgusta prošle godine pa do 27. januara ove godine na području Dubrave

Pala grobljanska banda: Pljačkali žive i mrtve - sa tela preminulih skidali zlatne zube!
profimedia-0475058680 - Copyright Profimedia

Četvoro mladih Zagrepčana su jesenas u nekoliko navrata ulazili u grobnice i sa tela pokojnika skidali vrednosti. Pored toga, skidali su i bakar s crkvi, dečjih vrtića i kontejnera.

Sve je krenulo od kasnih večernjih sati 27. januara ove godine kad su dvojicu mladića u garaži stambene zgrade u Ulici Hrvatskog proleća stanari uočili kako "operišu".

Tačnije, demontirali su bakrene klupice pa se u slučaj brzo umešala policija koja je lopovski dvojac sustigla i odvela na kriminalističko istraživanje koje ih je odvelo u totalno drugom smeru.

Otkrili su, pritom, da je dvojac deo četveročlane bande koja je prošlog septembra pod okriljem noći na gradskom groblju Miroševac provaljivala u grobnice.

Mladi delikventi

Mladići stari 20, 21 i 22 godine prvo su udruženim snagama pomicali nadgrobne ploče nakon čega su dvojica mlađih ulazila u grobnice dok je najstariji dežurao. Pomoću alata nasilno su, u jednom slučaju, otvorili sanduk i s apokojnika skinuli nakit, a s čeljusti i dva pozlaćena zuba. Zatim su nadgrobnu ploču vratili u gotovo identičan položaj zametnuvši tragove. Nakon toga su odšetali do drugog groba te na identičan način pomaknuli nadgrobnu ploču, međutim sanduk nisu uspeli otvoriti pa su odustali.

Videvši da su, ipak, delimično bili uspešni u svojim bizarnim lopovskim aktivnostima, s pojačanjem su se vratili na isto groblje i u oktobru. Ukupno su šest grobnica otvorili, ali sanduk na njihovo razočaranje nisu uspeli opet otvoriti pa su nadgrobne ploče opet vraćali u prvobitno stanje.

Pljačkali i žive

Policija je utvrdila da banda nije delovala samo noću, nego su dvojica njih ukrala jednoj ženi torbicu koju je ona odložila uz grobnicu dok je uređivala počivalište svojih najmilijih. U torbici je toga trenutka bilo više od 6.621 evra, mobilni i lična dokumenta. U begu su torbicu odbacili između grobnih mesta i pobegli u nepoznato. Pokradena građanka prijavila je krađu, a policijski službenici vrlo brzo pronašli su odbačenu torbicu, na čuđenje svih, sa kompletnim sadržajem. Takve sreće, međutim, nije bio muškarac tri dana kasnije, 8. septembra 2021., kojeg je najmlađi iz bande pokrao. Uzeo mu je torbu s novcem, mobilnim telefonom i dokumentima te nestao.

Krali sve živo

Policija je takođe ekipu povezala i sa krađom gipsane vaze s grobnog mesta na Miroševcu koju su odneli sa sobom i najverovatnije preprodali.

Osim po groblju, četvorica lopova operirsala je od avgusta prošle godine pa do 27. januara ove godine na području Dubrave po raznim prodavnicama, crkvi, garaži stambene zgrade, vrtiću ... Pa su tako sa zgrade vrtića istrgnuli iz zida četiri bakrene cevi za slivne vode i jednu vetar lajsnu. Iz kioska su ukrali duvanske proizvode, a nisu poštedeli niti jedan kontejner u vlasništvu zagrebačke fabrike iz kojega su ukrali bakrene instalacijske materijale. S crkve su u januaru ove godine skinuli šest metara bakrenih cevi, ali s njima nisu uspeli pobeći jer su ih uočili građani.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike