Crna Gora na nogama: Đukanović može da bude razrešen dužnosti već danas!

04.02.2022

08:20

0

Sud će o ovom predmetu odlučivati iza zatvorenih vrata

Crna Gora na nogama: Đukanović može da bude razrešen dužnosti već danas!
profimedia-0088715287 - Copyright Profimedia

Ustavni sud danas odlučuje o tome da li je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović povredio Ustav javnim zahtevom da se izmesti ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija iz Cetinjskog manastira, od 5. septembra prošle godine.

Zahtev za ocenu Ustavnom sudu podnela je Skupština Crne Gore, a kao kršenje najvišeg državnog akta navedene su dve Ðukanovićeve izjave od 28. avgusta na Cetinju, u kojima je kao šef države i DPS-a apelovao da Srpska pravoslavna crkva obavi ustoličenje mitropolita Joanikija van Cetinja i kada je najavio da će i on biti na Cetinju 5. septembra na dan ustoličenja sa građanima koji se protive tom činu.

Ako se sudije saglase da je Ðukanović povredio Ustav, Skupština može da ga razreši.

U slučaju negativnog odgovora, stavlja se tačka na ovaj slučaj.

Podgoričke Vijesti objavile su juče, pozivajući se na svoja saznanja, da sudija izvestilac Ustavnog suda Crne Gore u ovom predmetu, Milorad Gogić, smatra da je Ðukanović povredio Ustav pozivom da se izmesti ustoličenje mitropolita Joanikija sa Cetinja, jer se mešao u odluku Mitropolije crnogorsko-primorske, ali i da je malo verovatno da će takav stav dobiti većinu.

Profimedia
 

U Predlogu za pokretanje postupka navodi se da je Ðukanović svojom izjavom grubo povredio član 14 Ustava koji propisuje da su "verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova".

Više sagovornika lista je stava da je malo izvesno da će sudija izvestilac dobiti podršku kolega na plenarnoj sednici.

Ustavni sud funkcioniše u nepotpunom sastavu, sa četvoro sudija, jer je troje sudija otišlo u penziju i u toku su konkursi za izbor njihovih naslednika.

Da bi odluka bila doneta potrebno je da za nju glasa svih četvoro sudija od ukupno sedmoro - što je malo verovatno, pišu Vijesti.

Sud će o ovom predmetu odlučivati iza zatvorenih vrata.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike