Sankcije Dodiku su samo deo šire akcije Zapada: Srpski narod može da očekuje nove pritiske

18.01.2022 | 19:30

Autor: Milan Ivanić

Zapadu već duže vreme uzdizanje srpskog faktora na Balkanu “bode oči”, rekao je Aćimović

Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države proširile su 5. janura listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s navodnom korupcijom širom sveta, a na listi se nalaze pojedinci i firme koje deluju u Bosni i Hercegovini. Prema ažuriranoj listi, sankcije su uvedene članu predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog “povezanosti s Dodikom”.

Politički analitičar iz Banja Luke Ljubiša Aćimović za 24sedam kaže da se sankcije Dodiku mogu gledati iz dve perspektive: kao još jedan u nizu pritisaka na Srbe i Republiku Srpsku, ali i kao deo  šire strategije Zapada.

Ljubiša Aćimović/Privatna arhiva
 

- Američke sankcije pojedincima i organizacijama nisu ništa novo. Dosada je američko ministarstvo izreklo sankcije protiv 190 osoba i organizacija sa Zapadnog Balkana. Pored Dodika, na toj listi su i Nikola Špirić, Ante Jelavić, Amir Zukić, bivši visoki funkcioneri SDA Bakir Alispahić i Senad Šahinpašić, ali i oni protiv kojih je Haški tribunal vodio postupke poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja... - kaže Aćimović i dodaje:

- Na toj listi je, naravno, najviše Srba. Zato u tom svetlu treba gledati i najnovije sankcije. Jednostavno, Zapadu već duže vreme uzdizanje srpskog faktora na Balkanu “bode oči”. Jedan od načina da se to uspori jesu i pritisci u vidu sankcija.

Istovremeno “paljenje požara” na više mesta u svetu

Na globalnom planu ovaj potez američke administracije može da se posmatra kao deo šire akcije daljih pritisaka na Rusiju i Kinu. 

Vladimir Tretyakov/NUR.KZ via AP
 

- Uopšte nije slučajno što su sankcije došle otprilike u isto vreme kada i pokušaj obojene revolucije u Kazahstanu. Prema informacijama koje mogu da se pročitaju u tamošnjim medijima, u pokušaj destabilizacije zemlje je bilo upleteno nekoliko država: SAD, Velika Britanija, Turska i Izrael. Treba se prisetiti izveštaja RAND korporacije za 2019. godine, u čijem se u Poglavlju 4, o “geopolitičkim merama“, detaljno opisuje sve: od “pružanja pomoći Ukrajini“, “promovisanja promene režima u Belorusiji” i “povećanja podrške sirijskim pobunjenicima“, do “smanjenja ruskog uticaja u Centralnoj Aziji”. Kao što znamo, sve ove mere su već pokušane, a sada je na red došla i poslednja. Ipak, efikasnom reakcijom Rusije i Organizacije Ugovora o Zajedničkoj Bezbednosti (ODKB), obojena revolucija u Kazahstanu je sprečena. Posebno iznenađenje je bilo to što je Moskva sa svojim saveznicima odmah reagovala i ekspresno ugušila pobunu – objašnjava Aćimović.

Mogući novi pritisci na Srbe

On ističe da uticaj SAD i Zapada slabi iz dana u dan, te da najnoviji događaji samo pokazuju da doskoro ubedljivo najjača svetska sila polako gubi svoju moć.

- Sjedinjene Američke Države su na spiralno silaznoj putanji moći i šta god da pokušavaju da urade oni više nemaju kapacitet kao devedesetih godina. Njima se naglo otvorio problem Tajvana, kao jedan od najvećih spoljno-američkih problema, a gde je očigledno da se sve više i ne spominje i gura pod tepih iz razloga gde se jasno vidi da Kina kao nova svetska sila skoro više ne dopušta ni prolazak američkih ratnih brodova. To je bilo nezamislivo pre deset-petnaest godina. Ovo je samo još jedan od primera na osnovu kojeg je vidljivo da SAD nisu više u stanju da pariraju oponentima, prvenstveno Rusiji i Kini – kaže Aćimović.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

On dodaje da, iako dugorošno pad uticaja Vašingtona Srbima odgovara, na kraće staze to može značiti još veći pritisak.

- Problem za nas može da nastane da, usled nemogućnosti da se nose sa velikim svetskim spoljno-političkim problemima, a kako bi održale privid velike svetske sile, Sjedinjene Američke Države svoj fokus prebace na male i nerazvijene države koje neće biti u mogućnosti da se odupru novim izazovima koje im budu nametnuti. Kao jedna od potencijalnih meta jesu i Srbi, s obzirom da na nas Zapad već vekovima gleda kao potencijalnog saveznika Rusije, a sada i Kine. To znači da se pritisci na Srbe mogu očekivati svuge: u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Amerikanci i Zapad na nas gledaju kao jedinstven faktor, tako da nijedan deo našeg naroda neće biti pošteđen – zaključuje Aćimović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam