Sramotan grafit na zidu Hrama u Podgorici! Uvredljiva poruka protiv SPC (FOTO)

18.01.2022

14:44

0

SPC danas obeležava Krstovdan, a na zidu crkve je ispisan uvredljiv grafit, koji vređa vernike i sveštenstvo najveće verske zajednice u Crnoj Gori objavili su podgorički mediji

Sramotan grafit na zidu Hrama u Podgorici! Uvredljiva poruka protiv SPC (FOTO)
24sedam/Goran Sivački

Na zidu crkve pored Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici osvanuo je sraman grafit sa uvredljivom porukom na račun Srpske pravoslavne crkve.

SPC danas obeležava Krstovdan, a na zidu crkve je ispisan uvredljiv grafit, koji vređa vernike i sveštenstvo najveće verske zajednice u Crnoj Gori objavili su podgorički mediji.

Oglasio se starešina Sabornog hrama protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, koji je o vandalizmu obavestio policiju i komunalnu policiju koja je obavila uviđaj.

-Šokirani smo, prosto ne možemo da verujemo da postoji neko ko bi ispoljio ovakvu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i prema svetinji Božijoj. Takođe, ono što moramo napomenuti jeste da se ovakav stepen vandalizma i skrnavljenja svetinje prvi put dešava, budući da ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još 1928. godine podigli pripadnici naselja podgoričkog Momišići u slavu Boga i radi svog spasenja i svojih predaka i potomaka, saopštili su iz Uprave Hrama.

Istakli su da ovakve poruke vandalizma koje odišu netrpeljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovanjem svetinje mogu samo duboko da zabrinjavaju.

-Uzimajući u obzir kontekst napisanog, uz razne medijske zloupotrebe u diskursu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su prisutne u javnosti već neko vreme, ostaje da se zaključi da je očigledno jednom delu javnosti namera da podstakne na netrpeljivost izazivajući dublje podele u Crnoj Gori, samim tim i ozbiljnije sukobe i incidente sa nesagledivim posledicama u zemlji u kojoj su nam jedinstvo, mir, sloga i ljubav preko potrebni i na koju Pravoslavna crkva neprestano poziva svojom misijom i delovanjem, naglasili su iz SPC, prenosi Dan.

-Nadamo se da će preovladati razum, mir Božiji i dobra volja i da se ovakva nepočinstva više neće ponavljati jer ovo nije istinska slika Crne Gore i njenog naroda koja je najlepše prikazana kroz dostojanstvene Litije ljubavi prema Bogu, svetinji Božijoj i ljubavi prema bližem, navode iz Hrama.

Reagovao je i premijer Crne Gore Zdravko Krvokapić.

-Oštro osuđujem vandalski čin još jednog skrnavljenja vjerskog objekta, ovog puta crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Podgorici. Očekujem od državnih organa da u najkraćem roku riješe ovaj slučaj, kao i sva ostala nepočinstva i manipulacije sa vjerskim osjećanjima koje nas vraćaju u 90-te- napisao je na Tviteru.

 

 

Bonus video

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Dan