Spasioci opisali detalje nesreće na Sljemenu: Puklo je kao bomba, mladići se kretali možda i 80 kilometara na čas! (FOTO)

27.12.2021

07:53

0

Dva osamnaestogodišnjaka sankala su se na skijalištu, tu su zbog zaleđenog snega, u jednom trenutku izgubili kontrolu i zadobili povrede opasne po život

Spasioci opisali detalje nesreće na Sljemenu: Puklo je kao bomba, mladići se kretali možda i 80 kilometara na čas! (FOTO)
Ilustracija - Copyright Pixabay

Dva osamnaestogodišnjaka teško su povređena u subotu na skijalištu na Sljemenu, a zagrebački spasioci opisali su kako se odvijala akcija spasavanja za lokalne medije.

Podsećamo, oni su sa još dva prijatelja uzeli zaštitnu strunjaču na Crvenom spustu i počeli da se spuštaju njom po stazi. U jednom trenutku strunjača se zabila u čvrstu prepreku, a neposredno pre toga dvojica tinejdžera su iskočila, dok su dvojica u tom sudaru teško povređena.

Mladići su hitno hospitalizovani u bolnicu.

- Dve osobe 2003. godište primljene su u teškom fizičkom stanju na Klinici za traumatologiju i Klinici za neurohirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice te im je pruženo hitno medicinsko zbrinjavanje. Osoba primljena u Klinici za traumatologiju ima težu traumu kičme te je u ovim trenucima podvrgnuta hirurškom zahvatu - saopštili su iz bolnice.

Drugi mladić ima traumu glave.

- Lice koje je primljeno na Kliniku za neurohirurgiju Klinike Sestara milosrdnica ima traumu glave u vidu kome i blaže kontuzije mozga i podvrgnuto je konzervativnom lečenju - rekao je Davor Vagić, direktor Klinike Sestara milosrdnica.

Kretali se 80 kilometara na čas?

Akcija spasavanja trajala je dva sata i 15 minuta, a u njoj je učestvovao i Filip Filipović iz HGSS-a Grada Zagreba.

- Sinoć je to izgledalo intenzivno i vrlo dramatično. Naime, po dojavi da se na Sljemenu nalaze dve unesrećene osobe na Crvenom spustu sa popriličnim povredama, prema rečima izvestioca, to je za nas moglo značiti samo jedno, da je neko na Crveni spust išao da se sanka noću - rekao je on za RTL.

- Znajući da je Crveni spust pripremljen za FIS takmičenje koje sledi za par dana i da je staza ledena i tvrda, sankanje nije moguće. Nažalost, prekinula se telefonska linija sa osobom koja nas je obavestila o nesreći pa nismo mogli da saznamo ni tačan broj osoba ni mesto nesreće, što je podiglo ozbiljnost situacije - dodaje.

Filipović je rekao i kako ne znaju koja je bila tačna brzina kojom su mladići na strunjači jurili, ali se može pretpostaviti da su se kretali velikom brzinom.

- Kada smo shvatili da su oni uzeli jednu zaštitnu strunjaču na kojoj su se spustili niz zaleđenu stazu na udaljenosti od 200 metara, to bi moglo biti preko 80 kilometara na sat. Strunjača na ledu nema gotovo nikakvo trenje i to je strahovito velika brzina - kaže.

Našli ih na ulazu u jedan šumarak

Našli su ih na ulazu u jedan šumarak kraj razvodnih ormara infrastrukture skijališta.

- Bili su u poprilično teškom stanju, međutim prisebni i komunicirali su sa nama. Jako im je bilo hladno, kiša je padala ledena, duvao je vetar. Oni su imali moguće neke teže povrede prema onome što smo mogli da vidimo, a to je tako i bilo - rekao je.

- Napravili smo trijažu i krenuli smo da ih zbrinjavamo. Prvo ide brzi trauma pregled na licu mesta kao bi se utvrdile sve moguće povrede koje možemo da vidimo i neke koje bi mogle postojati, ali ih ne vidimo i priprema za transport i transport na vrh - dodaje Filipović.

Jedan od mladića je gubio svest tokom spasavanja.

- Mi smo njih prebacili na vrh do naših prostorija, a hitna je došla u roku od 15 minuta. Jedan od unesrećenih je gubio svest poprilično i bio je na ivici da se nije odazivao i nije reagovao na podražaje i to nam je malo podiglo adrenalin - kaže Filipović.

On je uputio apel mladima da se ne sankaju na skijalištima.

- Postoje mesta za sankanje i postoje mesta za skijanje i druge sportove. Nećete ići na teniski teren da plivate, pa se isto tako nemojte ni na skijalištu sankati.

"Kao da je bomba pukla"

Robert Erhardt, vođa akcije spasavanja, kaže da su svedoci rekli da se to čulo kao da je pukla bomba.

- Dvojica momaka koja su uspela da iskoče, kažu da je strunjača išla strahovitom brzinom. Nakon što su iskočili, zaustavili su se na snegu i čuli su veliki prasak, kažu kao da je bomba pukla - objašnjava Erhardt.

- To su strašne brzine koje se dobiju tako da, mi smo baš posle zaključili, hvala Bogu i na sreći, to je moglo da se završi vrlo lako i smrtnim ishodom - rekao je za HRT Robert Erhardt, vođa akcija spasavanja HGSS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike