Otkaz u jednom danu dalo 13 anesteziologa sarajevskog kliničkog centra

05.05.2021

17:14

0

Autor: M.Vu

Danas ili sutra biće održana hitna sednica Vlade Kantona Sarajevo povodom novonastale situacije

Printscreen/Youtube

Trinaest anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) podnelo je zahtev za raskid ugovora. Danas ili sutra biće održana hitna sednica Vlade Kantona Sarajevo povodom novonastale situacije.

Razlog za otkaze je nezadovoljstvo uslovima rada, što je i kulminiralo prošlog meseca kada su poslali pismo rukovodstvu KCUS-a u kojem su upozorili na katastrofalne uslove rada i korišćenje neadekvatnih respiratora za kovid pacijente, prenosi portal Kliks.

Informaciju o otkazima anesteziologa je potvrdio i ministar zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Haris Vranić na sednici kantonalne skupštine.

Za pismo koje je procurilo u javnost i podiglo veliku prašinu lekari su kazali da se radi o internoj komunikaciji, ali da je verodostojno. Kako Kliks nezvanično saznaje, zahtevi lekara su ignorisani.

Nedugo nakon toga Tužilaštvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet, a istražitelji SIPA-e su ušli na KCUS i oduzeli dokumentaciju koja će pomoći u istrazi s ciljem utvrđivanja da li su “Malina respiratori” ispravni, koliko ih je u funkciji i da li su korišteni na pacijentima zaraženim koronavirusom te da li je pacijentima pružena adekvatna lekarska njega.

Za sada nije poznato o kojim anesteziolozima se radi, ali svakako će zadati novi udarac na KCUS i uopšte zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo naročito u vreme pandemije.

Danas će, kako saznajemo, ministar zdravstva KS Haris Vranić podnijeti zahtev za održavanje hitne sednice Vlade KS premijeru Edinu Forti povodom novonastale situacije i pronalaska rešenja za 13 anesteziologa.

Oni će, prema trenutnim informacijama kojima raspolaže Kliks, svoj angažman nastaviti u Opštoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti