Abazović: Obračun s vođama Veljka Belivuka podvig policije Crne Gore!

09.05.2021

08:21

0

Autor: J.S.J.

Lično smatram da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova postigli veliki uspeh, bez obzira šta će proces doneti u budućnosti, rekao je Abazović

ATA Images

Organizovani kriminal je transnacionalni i zato moramo da budemo svesni da nešto što je problem u Crnoj Gori, vrlo lako može postati problem i u Srbiji ili obrnuto, poručio je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ocenio da o podvigu crnogorske policije možda najviše govori situacija oko Veljka Belivuka.

Abazović je komentarisao i optužbe pojednih političara u Crnoj Gori da se zvanični Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić mešaju u unutarašnja pitanja te države, navodeći da nije video neka preterana mešanja, ali jeste neke neprimerene izjave, “ne od predsednika Vučića, već od drugih predstavnika srpske vlasti”.

Istovemeno je istakao da Crna Gora želi najbolje moguće odnose sa Srbijom “jer nam niko nije bliži od rekao je on za “Nova.rs”

Osvrćući se na delovanje kriminalaca i povezanost jednog od navodnih vođa kavčana Radoja Zvicera i Veljka Belivuka, Abazović je ocenio da je ta mreža kriminalaca bila jako razređena.

-O podvigu crnogorske policije možda najviše govori situacija oko Veljka Belivuka. To je kod vas u Srbiji s pravom najveća tema u poslednjih nekoliko meseci. Onda zamislite kakav je podvig crnogorske policije koja se obracunala sa vođama Veljka Belivuka, odnosno ljudima koji su njemu izdavali naredbe. Zbog toga, lično smatram da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova postigli veliki uspeh, bez obzira šta će proces doneti u budućnosti -rekao je Abazović.

On je dodao da će uvek biti ponosan na ovaj segment koji, kako kaže, prevazilazi sve druge uspehe koje je vlada ostvarila u prethodnom periodu i sve uspehe prethodnih vlada u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Abazović je zahvalio državnim organima Srbije na pomoći i ocenio da saradnja između crnogorske i srpske policije postoji, da je ona na dobrom nivou, iako, kako kaže, može da se popravi.

Govoreći o hapšenju Belivuka u Srbiji, nakon što je u januaru crnogorska policija osujetila pokušaj Belivukovog ubistva dok je bio u poseti Zviceru, Abazović je rekao da smatra da smo jedni drugima mnogo pomogli u toj konkretnoj situacij i poručio da bi to međusobno poverenje i saradnju trebalo jačati u budućnosti.

-Najveći poraz crnogorske i srpske policije jeste to što su te grupe uspele da se razviju i ojačaju do te mere da mi danas na ovakav način tretiramo njihovo procesuiranje. Nadamo se da će 2021. biti godina zaokreta kad je reč o konkretnoj temi i da su sada te organizovane kriminalne grupe dobro razdrmane i da su njihovi “pipci” prilično prekinuti. Naravno, pred nama je još mnogo posla kako bi one, kao takve, bile u potpunosti eliminisane iz onoga što su njihove kriminalne aktivnosti -poručio je Abazović.

OTOPLJAVANJE ODNOSA SA SRBIJOM, DO}ITE NA LETOVANJE U CRNU GORU

Profimedia

Što se tiče odnosa sa Srbijom, kaže da postoje određeni problemi, od kojih su neki i nasleđeni, ali ocenjuje da u poslednje vreme postoji značajno otopljavanje odnosa.

-Nekoliko ministara je boravilo u Beogradu i mi ocekujemo uskoro da se realizuju neke značajnije posete. Srbija je pomogla Crnu Goru u jednom veoma složenom trenutku kad nismo imali vakcine protiv koronavirusa. Mi smo veoma zahvalni i na svim drugim aktivnostima koje su usledile nakon toga- poručio je Abazović.

On smatra da postoji veliki prostor za saradnju i da bi dve zemlje trebalo da okrenu novi list kad su pitanju bilateralni odnosi.

-Ne možemo da promenimo prošlost, ali možemo da menjamo budućnost. To bi trebalo da bude glavna poruka – sve ono što se desilo neka ide na čast jednoj ili drugoj strani, bilo pozitivno ili negativno. Međutim, mi moramo da iskoračimo dalje i da skrenemo fokus s nacionalizama na teme koje opterećuju gradane, na životni standard, infrastrukturnu povezanost, na bolju saradnju, ekonomiji i turizam – rekao je Abazović i pozvao građane Srbije da dođu na letovanje sa svojim porodicama u Crnu Goru.

Pročitajte još

Smatra i da je jedan kamen spoticanja u odnosima dve zemlje to što Srbija odbija da izruči Crnoj Gori bivšeg predsednika Državne zajednice SCG Svetozara Marovića i poručio da nema razumevanja za objašnjenje zbog čega se on, kako kaže, ne privodi pravdi.

Abazović je dodao da bi voleo da što pre dođe u posetu Srbiji jer veruje da bi to mogao da bude način da se da jedan skromni doprinos povezivaju dve države.

-Ako ta poseta treba da se desi, onda bi dobro bilo da se ona realizuje uoči turisticke sezone. Bilo bi dobro da se obiđu zemlje regiona, što već neki ministri rade, a ako u mojoj agendi bude Republika Srbija, onda ću s velikim zadovoljstvom doći -rekao je Abazović i naglasio da su srpskim zvaničnicima uvek otvorena vrata u Crnoj Gori.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti