Vučićev "amandman o granicama" uneo pometnju pred samit na Brionima: Države regiona nisu utanačile predlog zaključaka!

16.05.2021

10:15

0

Autor: J.B.O.

Prvi čovek Srbije insistirao je međutim da se u dokument ubaci odredba o poštovanju državnih međa koje su utemeljile Ujedinjene nacije

Vučićev "amandman o granicama" uneo pometnju pred samit na Brionima: Države regiona nisu utanačile predlog zaključaka!
Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uneo je potpunu pometnju pred Samit Procesa Brdo-Brioni, jer još nije utanačen predlog zaključaka koji bi po završetku skupa lidera regiona trebalo da prihvate svi učesnici, saznaje se nezvanično.

Podsetimo, prvi čovek Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posete Beogradu pokušao je svom domaćinu Vučiću da podmetne kukavičije jaje u vidu usaglašenih zaključaka, a koji bi podrazumevali nepromenljivost granica u našem regionu, pišu Novosti.

Prvi čovek Srbije insistirao je međutim da se u dokument ubaci odredba o poštovanju državnih međa koje su utemeljile Ujedinjene nacije.

Ovaj njegov zahtev, očigledno je pomutio planove balkanskih lidera tako da još nisu usaglasili konačnu verziju teksta.

Vučić i Pahor su na nedavnom susretu govorili o “non pejperu” i promeni granica.

– Nakon tragedije koja je zadesila Zapadni Balkan devedesetih, došlo je do formiranja novih granica uz nadu da će zavladati trajni mir. To sam mislio kad sam govorio o tome da ne verujem da je moguća mirna promena granica. Čak i ako bi tako počela, ne bi se mirno završila, ubeđen sam u to – rekao je predsednik Slovenije.

S druge strane, predsednik Srbije rekao je da je to za njega najteže pitanje, naročito pred predstavnicima zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Pročitajte još:

– Kada čujem da ljudi govore o tome da nema promena granica, saglasan sam da nema promena međa bez sukoba. Ipak, Srbija insistira da se poštuju granice ustanovljene poveljom UN. Ako je to slučaj, mi u potpunosti podržavamo – rekao je predsednik Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike