Vučić u subotu sa Erdoganom u Istanbulu, na stolu tri ključne teme

16.09.2021

17:36 >> 14:53

0

Vučić i Erdogan su poslednji put imali tet-a-tet sastanak u Istanbulu prošle godine u septembru

Vučić u subotu sa Erdoganom u Istanbulu, na stolu tri ključne teme
Copyright Erdogan i Vučić, Youtube printsccreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u subotu u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Predsednik Vučić će sa svojim turskim kolegom razgovarati tokom radnog doručka, a teme razgovara biće bilateralni odnosi dve države, ekonomska saradnja, ali i odnosi u regionu.

Vučić i Erdogan su poslednji put imali tet-a-tet sastanak u Istanbulu prošle godine u septembru, podsećaa Tanjug.

pročitajte još

Prilikom nedavne posete Kraljevu, kada je najavio posetu Turskoj i susret sa turskim predsednikom, Vučić je rekao da će razgovarati o odnosima o regionu i ocenio ovaj susret kao “veoma važan sastanak”.

Kako se očekuje, na stolu će se naći ekonomske, ali i političke teme vezane za BiH, Sandžak i Kosovo. Zvanični podaci pokazuju da se od 2015. godine beleži naglo povećanje investicija iz Turske u Srbiju.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku za Blic ocenjuje da će dvojica zvaničnika razgovarati i o bilateralnim i regionalnim temama.

-Bilateralni odnosi Srbije i Turske su veoma dobri, uz naglašenu ekonomsku saradnju i mnogobrojne investicije turskih kompanija u Srbiji. Turska ima svoje interese na Zapadnom Balkanu, koje sprovodi uz pomoć takozvane meke moći, bez konfrontacija. Situacija u BiH i tursko nastojanje da se pozicionira kao posrednik u rešavanju unutrašnjih pitanja BiH jeste tema za razgovor, uključujući izgradnju auto-puta Bg-Sarajevo sa kojom se kasni, kao i organizovanje trilateralnog samita Srbija-Turska-BiH, napominje Grubješićeva.

Druga važna tema mogla bi da bude Raška, odnosno Sandžak. U Novom Pazaru Erdogan je rado viđen gost.

Kosovo je takođe nezaobilazna tema, posebno nakon nedavne Erdoganove najave da će početi jače lobiranje za nezavisnost Prištine. Turska je druga zemlja koja je priznala samoproglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine. U jednom trenutku su sevale varnice, kada je Priština otvorila ambasadu u Jerusalimu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike