Vučić o situaciji na KiM: Neću više nikome da ćutim, vreme je da kažete da li ima Briselskog sporazuma ili ga nema (VIDEO)

20.09.2021

16:45 >> 18:24

0

Autor: I.Pavlović

Predsednik je naglasio da neće dozvoliti ponovni pogrom srpskog naroda

Vučić o situaciji na KiM: Neću više nikome da ćutim, vreme je da kažete da li ima Briselskog sporazuma ili ga nema (VIDEO)
Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ponudio predlog rešenja za postizanje kompromisa u vezi sa novonastalom situacijom na administrativnim prelazima između severa KiM i centralne Srbije, ali je albanska strana odbila taj predlog.

Tim povodom Vučić se obraća javnosti.

– Danas je jedan od najtežih dana za naš narod na severu KiM, započeo je obraćanje Vučić.

Pročitajte još:

– Nema potrebe da se dramatizuje, situacije je ozbiljna . Mi smo još sinoć znali šta Priština planira. Danas posle šest časova te snage su prešle na sever KiM. Ovo je šesti upad, ali najbrutalniji do sada, dodao je predsednik Srbije.

Albanci su angažovali i snajperiste koji su pokrivali kuće mladih Srba koji bi se mogli protiviti njihovim protivpravnim akcijama, saopštio je predsednik.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

– Ovo je vozilo Hitne pomoći koje je prevozilo bolesnika, pokazao je Vučić sliku, pa dodao:

– Zaustavili su to vozilo i skinuli mu tablice. A to su tablice suverene države, rekao je predsednik.

– Mi smo imali dva sporazuma, iz 2011. i 2016. To su četiri dogovora o slobodi kretanja. Suština je da se radi o takozvanim kosovskim tablicama, kojima je produžavana važnost od 2011. do 2016, pa onda do 2021. Osnovna obaveza Prištine je bila formiranje Zajednicu srpskih opština, pojasnio je Vučić.

– Priština je na poslednjem dijalogu rekla da neće da razgovara ni o čemu osim o nestalima, a kada je došlo do tog pitanja, rekli su da neće da razgovaraju dok je na čelu Komisije Veljko Odalović, podsetio je Vučić.

– Oni su od nas tražili 22 lokacije, mi smo istražili 22. A oni nisu istražili 9 od 10 koje smo mi tražili. Mi ne možemo da zamenimo kosti ljudi jer oni kažu da neće dok ne smenimo Veljka Odalovića – rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da nikoga u svetu ne zanima to što nije formirana ZSO.

– Njima ne odgovara da se oformi Zajednica srpskih opština. Mislite da neko u svetu brine o tome, da je nekome stalo?

– Dogovorili smo da se formira regionalna policija Sever, sa 96 odsto Srba. Ali, ZSO predlaže komandira, a ZSO ne postoji. Mi osam godina ne možemo da formiramo direktorat policije zato što ne postoji ZSO, pojasnio je predsednik Srbije.

Predsednik je kazao kako je danas izvršen najbrutalniji napad sa 350 do zuba naoružanih pripadnika policije.

– Ne zanima ih, nego Srbi moraju da ćute. Neću više nikome da ćutim, svaki dan ću narodu da govorim šta rade i kako krše sve propise, rekao je Vučić.

– Baš briga nekog u svetu i Evropi za Srbina i da li će da stavi tablu ispred dvorišta kuća na prodaju, zato što oni neće da poštuju Briselski sporazum. Brišu desetine hiljada Srba iz biračkih spiskova, zato što im odgovara tako, nijedno pravilo gde su Srbi ne važi kao što važi u ostalim delovima,rekao je predsednik.

Vučić je podsetio i na slučaj Ivana Todosijevića iz Zvečana koji je osuđen jer je rekao istinu o Račku, a nije imao većinu sudija srpske nacionalnosti u sudskom veću što je bilo dogovoreno.

Predsednik je podsetio i na činjenicu da Albanci ne poštuju sporazume o katastru i imovini.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

– Vi ni ne znate, ovde je pre neki dan bio prištinski ministar, radio svoj posao. A kad Petar Petković treba da ide, e onda ne može, kažu da je davao loše izjave, koje se nisu svidele njegovom visočanstvu Kurtiju, istakao je Vučić.

On kaže da je beskrajno sit o “pozivu obema stranama”.

– Šta smo to mi sad zgrešili? Čime smo ih ugrozili? Koja je to stvar koju smo mi uradili protiv njih? Šta smo mi to unilateralno uradili?, upitao je Vučić.

Ističe da međunarodna zajednica nije napravila nijedan potez i nije ukazala na sve ono što je prištinska strana uradila.

– Zašto ne možete da kažete istinu?, ponovo je upitao Vučić predstavnike međunarodne zajenice.

Ističe da su od njih stigli “tobož kompromisni predlozi” i dodao da oni misle da je “strpljenje Srbije bezgranično, iako bezgranično želi mir i očuvanje mira”.

O reakciju EULEKSA, predsednik Srbije je rekao sledeće:

– Izjava Euleksa je smešna. Kažu da će da intervenišu na poziv kosovske policije. Koga ćete još da pozovete protiv nenaoružanih Srba? Hoćete i NATO?

Vučić je istakao da je stopa licemerja prema Beogradu neizdrživa.

Vučić je zamolio narod da ne naseda na provokacije i da Srbija neće dozvoliti pogrom kao 2004. godine.

– Moja poslednja poruka za naše ljude na KiM, pozivam ih da ne nasedaju na provokacije Prištine. Kad protestuju, da protestuju mirno, poručio je on.

Predsednik je istakao da je sramno to što Albanci dovode naoružane snage protiv običnog srpskog naroda.

Upitan da li Srbija ima saznanje ko je za današnju akciju bio mentor Prištini, Vučić je odgovorio:

– Lajčak i Borelj sigurno nisu. Ne znam šta će reći, ali sigurno nisu srećni zbog ovakvog ponašanja Prištine. Možda će javno reći da nisu srećni zbog ponašanja obe strane, ali siguran sam da ne misle tako.

– Svi koji su priznali Kosovo žele ovako nešto, žele da tamo nema Srba, to ne zaboravite ni na sekund. Razlika je samo u tome što su neki pristojni kao Angela Merkel, a neki se ponašaju kao kauboji.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Predsednik je još jednom naglasio da neće dozvoliti ponovni pogrom srpskog naroda, i pozvao je sve da malo smanje stopu licemerja i dvostrukih standarda.

– Sutra ćemo da razgovaramo o našim merama, i nadam se da nećemo biti primorani da sprovodimo naše mere. Molim sve međunarodne faktore da ih pozovu da se civilizovano ponašaju, jer mi ćemo u suprotnom morati da branimo našu zemlju. Ne zaboravite, njihov plan je bio da se danas sve ovo desi, da se mi posle svega mi lepo dogovorimo, malo skidaju naše tablice, malo isključe struju, pa se mi onda dogovorimo. Nemojte mi tražiti da dajem saglasnost na tako nešto i da se nekome dodvoravam, kazao je Vučić.

Srbija mora uvek da bude spremna da razgovara istakao  je Vučić ali, je rekao da sada više ne vidi smisao dijaloga. On je objasnio da albanska strana ne poštuje dogovore i da tumači sporazume po svom slobodnom nahođenju.

– Neko nije objasnio Aljbinu Kurtiju da ono što potpišete, morate da poštujete, rekao je predsednik Srbije.

– Mi imamo oslonac pre svega u onima koji zagovaraju međunarodno javno pravo, kao i u istini. Ako Briselski sporazum više ne postoji, jer neće da ga sprovode u delo, onda neka nas o tome obaveste. Taj odgovor ćemo morati da dobijemo veoma brzo, jer naše strpljenje nije bezgranično, 3076 dana nas vuku sve za nos, i ćutimo i trpimo sve zbog mira, e vreme je da nam kažete, postoji li Briselski sporazum. Ako ne postoji za drugu stranu, onda neće da postoji ni za nas , dodao je prvi čovek Srbije.

Upitan za produženje roka za tablice, Vučić je odgovorio:

– Bezbroj puta smo pokretali pitanje oko automobilskoh tablica. Ja sam tu jedini koji sam u tome. Ja sam prisutan sve vreme, od 2012. godine sam u tome, ne postoji niko koje u dijalogu prisutan tu devet godina. Mi upozoravamo predstavnike EU o ovome. Suština je da je sve to izvučeno iz Briselskog sporazuma, oni izvuku ono što im se dopada, a ono što je suština i srž ne rade, a to je realizacija ZSO. Nama ostaje da se borimo, kao što smo to radili sve ovo vreme, računajući da će biti oformljena Zajednica srpskih opština, ali oni gaze i samo gaze i ponavljaju neće biti nove Republike Srpske, a zašto to rade, pa zato što se to sviđa jednom od njihovih mentora, kazao je Vučić i istakao da je ponosan na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Podsećamo, Vlada Kosova odlučila je danas da uspostavi reciprocitet sa Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila što je od jutros podiglo tenzije na administrativnom prelazu i unelo nemir među Srbe.

Specijalne jedinice Kosovske policije ROSU raspoređene su jutros na dva prelaza sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku. Došli su blindiranim vozilima. 

AP Photo/Bojan Slavkovic)

Nezadovoljni građani okupili su se na prelazu i blokirali obe trake prelaza, a specijalne jedinice Rosu traže od njih da se raziđu. U međuvremenu, pripadnici specijalne jedinice Rosu, na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic)

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike