Višegradska grupa pozdravila sporazume potpisane u Skoplju

31.07.2021

23:35

0

Autor: I.K.

Višegradska četvorka nastavlja da podržava ubrzavanje procesa širenja Evropske unije

Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev, AP Photo/Boris Grdanoski

Zemlje članice Višegradske grupe (V4) pozdravile su sporazume koje su u četvrtak u Skoplju potpisale Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

-Verujemo da takva čvrsta saradnja zemalja Zapadnog Balkana doprinosi stabilnosti i razvoju regiona, navodi se u saopštenju ministara spoljnih poslova država Višegradske grupe.

pročitajte još

Dodaje se da Višegradska četvorka nastavlja da podržava ubrzavanje procesa širenja Evropske unije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su u četvrtak u Skoplju tri dokumeta koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim sitaucijama.

Na Forumu u Skoplju u četvrtak je, pored ostalog, obelodanjeno da je Otvoreni Balkan (Open Balkan) novo ime regionalne inicijative koja je do sada bila poznata pod imenom Mini Šengen.

Višegradska četvorka ili V4 je udruženje četiri srednjoevropske države – Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke formirano radi daljih evropskih integracija, unapređenja vojne, ekonomske i energetske saradnje. Udruženje su na početku činile tri države, dok nije došlo do raspada Čehoslovačke 1993. godine, do kada se zvalo Višegradski trougao.

Grupa je nastala na samitu šefova država ili vlada Mađarske, Poljske i Čehoslovačke u mađarskom gradu Višegradu. 15. februara 1991. godine. Slovačka i Češka su postale članice nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine. Sva četiri države postale su deo Evropske unije 1. maja 2004. godine.

Posle Slovenije, Višegradska grupa je najbogatija postkomunistička grupa zemalja u Evropi. Sve države Grupe su razvile tržišnu ekonomiju i stabilan ekonomski rast.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

pročitajte još

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti