Demokratska ili žučna rasprava: Ivica Dačić i Jadranka Joksimović izazvali buru u javnosti (VIDEO)

23.12.2021

12:01

0

Iako je ova rasprava izazvala reakcije u javnosti, Nataša Dragojlović objasnila je, međutim, da su ovakve rasprave zapravo primer demokratije

Demokratska ili žučna rasprava: Ivica Dačić i Jadranka Joksimović izazvali buru u javnosti (VIDEO)
Dacic Dragojlovic Brnabic printscreen Konvent o EU - Copyright Konvent o EU

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na sastanku Nacionalnog Konventa o EU, žučno se raspravljao prvo sa koordinatorkom Konventa Natašom Dragojlović, a potom i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Iako je ova rasprava izazvala reakcije u javnosti, Nataša Dragojlović objasnila je, međutim, da su ovakve rasprave zapravo primer demokratije.

- Ovo što sada radite nije korektno, zato što ne učestvujete u procesu koji ste tražili. Da vam kažem otvoreno, nemam nikakav interes, ne znam kako sarađujete sa Vladom srbije, znam za Parlament. Kad vas čujem dođe mi da povučemo predlog za promenu ustava. Jel možemo da ga povučemo? Ne možemo? Ja ne znam što smo uopšte prihvatali predlog kad niste zadovoljni. To sam i EU govorio. Neka kažu čime su zadovoljni, obraćao se žučno Dačić Nataši Dragojlović.

Na ove njegove reči reagovala je ministarka Jadranka Joksimović što je izazvalo još burniju raspravu.

Joksimović: To nije na civilnom društvu

Dačić: Jadranka, nisam prekidao, nemoj da me prekidaš.

Jadranka: Neću, samo objasni, unosiš zabunu

Dačić: Ne unosim zabunu, samo razjašnjavam. Ja znam da ti misliš da su se oni (EU) direktno izjasnili. Ali ne treba meni da se izjasne. Treba da se sastanu sa civilnim društvom i sa strankama koje drugačije govore i da sa njima rasprave da li su to evropske vrednosti ili nisu. Ko vam brani da dođete u parlament, da date određene predloge, ali saslušajte i drugačije mišljenje. Ja sam vas zvao niste hteli da dođete zbog kovida, rekao je Dačić obraćajući se Nataši Dragojlović. 

Dragojlović: Dobro, došli smo ove godine i sve je u redu

Dačić: Ali niste hteli prošle godine zbog kovida jer vaš život je vredniji nego moj, jel da?

Dragojlović: Ne, nego ste vi veći evropejac od nas

Dačić: Uvek, u svakom momentu sam dokazao...

Na to se ministarka Joksimović ponovo ubacila, a Dačić je rekao: „Jadranka ćuti aman“.

Joksimović: Neću da ćutim, ovo je dijalog, neću da me iko ućutkuje, ima da se dijaloški raspravljamo.

Dačić: Normalno, pa raspravljaj ti sa njima, nemoj sa mnom da raspravljaš, nisam ja došao ovde tebi da podnosim račune.

Joksimović: Šta vičeš?

Dačić: Nemoj ti da držiš lekcije drugima.

Joksimović: Ne držim lekcije, nemoj ti da me ućutkuješ

Dačić: Radi ti svoj posao.

 

 

Nakon sastanka na kojem je zabeležena žučna rasprava, Nataša Dragojlović objasnila je za Insajder TV da je ovo samo jedna u nizu rasprava koje su se vodile na sastanku Konventa, što zapravo govori u prilog demokratičnosti ovog tela. 

-Nismo se saglasili ni do kraja, ali to je demokratija. Ovde čak i deo organizacija civilnog društva priziva jednoumlje i misle da to što oni misle je jedina neprikosnovena istina i nju promovišu. U Konventu im je to omogućeno i na svakom koraku u ovoj zemlji im je to omogućeno. S druge strane postoje profesionalne organizacije koje su otvorene i za drugačije mišljenje, a valjda je to cilj debata, da jedno drugo nešto naučimo. Cilj Konventa je da omogući debatu i mi smo akter pregovora sa EU, rekla je Nataša Dragojlović.

Naglašava da nije iznenađena raspravom.

-To su potpuno otvorene debate kakvih nigde nema na drugom mestu. Dešavalo se ranije i da se mi posvađamo i žučnije i sa ministarkom Joksimović i predsednicom vlade. Sve sednice su javne i otvorene, naglasila je Nataša Dragojlović.  

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike