Ko su novi ambasadori Srbije? Babić u Moskvi, Jelena Milić stiže u Zagreb

18.12.2021

15:26

0

Kako je potvrđeno iz Vlade Srbije, za oba mesta čekaju se agremani vlasti iz Moskve i Zagreba

Ko su novi ambasadori Srbije? Babić u Moskvi, Jelena Milić stiže u Zagreb
jelena milić momčilo babić - Copyright 24sedam/YouTube

Profesor dr Momčilo Babić, biće novi ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji. On na mesto u ovom diplomatskom predstavništvu dolazi iz Slovačke, gde je službovao na istoj poziciji, dok u Hrvatsku odlazi Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije.

Kako je potvrđeno iz Vlade Srbije, za oba mesta čekaju se agremani vlasti iz Moskve i Zagreba.

Odlaskom dr Babića u Moskvu će posle četiri meseca od iznenadne smrti Miroslava Lazanskog biti popunjeno upražnjeno mesto u ovom diplomatskom predstavništvu. Jedan od najistaknutijih srpskih lekara je inače, posle završenog Medicinskog fakulteta magistrirao u glavnom gradu Rusije, kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije. 

Bio je direktor Sektora za razvoj Kliničkog centra Srbije, gradski sekretar za zdravstvo u Skupštini grada Beograda, direktor KBC "Bežanijska kosa". U njegovoj zvaničnoj biografiji piše i da je bio pomoćnik ministra zdravlja, kao i da je rukovodio Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

Diplomatsku misiju Srbije u Hrvatskoj je od septembra 2015. godine vodila ambasadorka Mira Nikolić, a nakon njenog odlaska privremeni otpravnik poslova je ministar savetnik Davor Trkulja. Kandidat za "naslednicu" Nikolićeve, Jelena Milić,  je u javnosti poznata kao zagovornica evroatlantskih integracija i ulaska Srbije u NATO. Bila je sekretar Gorana Svilanovića kada je bio zaposlen u Paktu za stabilnost, a Centar za evroatlantske studije osnovala je 2007. godine. 

Youtube printscreen
 

 

Ko je još imenovan u proteklom periodu


Brojnim ambasadorima Srbije u inostranstvu četvorogodišnji mandat je istekao, a neka mesta u diplomatsko konzularnim predstavništvima su duže vreme upražnjena. Kao jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova Srbije za ovu, 2021. godinu, bilo je i imenovanje novih diplomatskih predstavnika.

Prema podacima sa početka ove godine, koje je objavio RTS, od 103 diplomatsko konzularna predstavništva u svetu koliko Srbija broji, 32 su čekala imenovanje šefa diplomatske misije. U međuvremenu su neka mesta popunjena.

"Od početka godine imenovano je 11 ambasadora, koji su stupili na dužnost - u Stalnoj misiji RS pri UN u Njujorku i u sledećim zemljama: Azerbejdžan, Albanija, Vatikan, Japan, DR Kongo, Severna Makedonija, Maroko, Norveška, Sirija i Češka. Procedure za postavljenje još 11 ambasadora su u toku", kažu u Ministarstvu spoljnih poslova za Euronews Srbija.

U MSP napominju da Srbija trenutno nema ambasadore u 19 zemalja, ali da je od tog broja za 11 zemalja u toku procedura njihovog postavljenja.

Poslednji diplomatski predstavnici su postavljeni na sednici Vlade Srbije 6. decembra, kada je donet ukaz o postavljenu Siniše Pavića na mesto ambasadora u Indiji i Aleksandra Tasića u Kraljevini Belgiji.

Prethodno je Radovan Stojanović postavljen na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Hašemitskoj Kraljevini Jordan, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Damasku. Na istoj sednici, 2. decembra, na mesto ambasadora u Kini koje je mesecima bilo upražnjeno, postavljena je Maja Stefanović.

Karijerni diplomata Nemanja Grbić je od novembra na dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Koreji. Početkom oktobra je umesto Nenada Glišića, Aleksandra Kovač imenovana na dužnost ambasadora u Republici Palau, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Tokiju.

Novi diplomatski predstavnici Srbije otputovali su i u Egipat, gde je za ambasadora postavljen Miroslav Šestović, kao i u Belorusiju, gde je za ambasadora postavljen Milan Milošević. Umesto Suzane Bošković Prodanović u septembru je na dužnost ambasadora  u Republici Island, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Oslu postavljen Dragan Petrović.
Profesor Pravnog fakulteta u penziji Sima Avramović je od septembra i ambasador Srbije pri Suverenom Vojnom Bolničkom Redu Svetog Jovana od Jerusalima, Rodosa i Malte, dok je pre toga, u januaru postavljen za ambasadora u Vatikanu. Srbija je u julu dobila i novog ambasadora u Albaniji, kada je na to mesto postavljen Slobodan Vukčević.  Ovaj pravnik je pre toga obavljao dužnost generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i Republike Srbije.

Nekadašnji voditelj Ivan Bauer imenovan je za ambasadora u Maroku. U "Službenom glasniku" je 28. juna objavljen ukaz o postavljanju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Maroko. Bauer je inače nekadašnji televizijski voditelj i bivši poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS).

Na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Argentini, prema ukazu od 7. jula ove godine, postavljen je Zoran Vujić, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova. Kako se navodi u njegovoj biografiji, dilomirani je inženjer prehrambene tehnologije, a na Univerzitetu San Pablo CEU u Madridu je završio master na međunarodnim odnosima.

Nekadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić krajem pošle godine imenovan je za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama. Početkom jula je preuzeo dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Kolumbiji, a u ukazu od 23. juna ove godine navodi se da se upravo on postavlja na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije na Barbadosu, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Vašingtonu.

Preuzimanjem dužnosti ambasadora u SAD, svaki ambasador Srbije pokriva i određene države na nerezidencijalnoj osnovi, pa se tako, prema podacima koji se mogu naći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić nalazi i na pozicijama ambasadora koje na ovaj način pokriva u Antigvi i Barbudi, Bahamima, Belizeu, Gvajani, Grenadi, Dominiki, Kolumbiji, Svetom Vinsentu i Genadinima, Svetoj Luciji, Sent Kits i Nevisu, Surinamu i Trinidadu i Tobagu.

U pripremi novi zakon o spoljnim poslovima


Šef diplomatije Nikola Selaković rekao je nedavno da bi novi zakon o spoljnim poslovima konačno trebalo da uvede red u diplomatsku službu, kako u Ministarstvu tako i u inostranstvu.
Nacrt zakona, koji je prošao javnu raspravu i upućen je ministarstvima i nadležnim organima da daju svoje mišljenje, treba da postavi temelje srpskoj karijernoj diplomatiji.

"Nacrtom se propisuje kako se diplomatska zvanja stiču i gube, i kako se napreduje u službi. Godinama su, upravo zahvaljujući lošim zakonskim rešenjima, u MSP dovođeni ljudi koji su se bavili svime samo ne diplomatijom, pa je cela struka u dobroj meri bila i nagrižena i ugrožena. Promenićemo praksu prethodnih vlasti, kojima je diplomatija neretko služila da zadovolje apetite različitih stranaka.", rekao je Selaković za "Novosti".

Prema Nacrtu zakona, između ostalog, predviđa se da se zvanje ambasadora može dobiti samo sa najmanje 18 godina radnog iskustva u struci, od čega najmanje šest godina u diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili međudržavnoj organizaciji, uključujući dve godine na mestu šefa DKP ili konzulata.
Takođe, ubuduće ambasador mora da zna bar jedan zvaničan jezik Ujedinjenih nacija, plus još jedan strani jezik. Uslov o znanju jezika važiće i za nekarijerne diplomate koje se postavljaju za ambasadore. Karijerne diplomate, prema ovom nacrtu zakona, ne mogu biti članovi stranke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike