Joksimović: Veliki uspeh Srbije, nastavljamo rad na novim klasterima

14.12.2021

13:09

0

Danas smo potvrdili da je EU bila ozbiljna u nameri da podigne kredibilnost, vidljivost i predvidljivost procesa, ali i da smo mi ozbiljno radili i potpuno se spremili da odgovorimo na zahtevne kriterijume koje nosi nova metodologija”, izjavila je Joksimović

Joksimović: Veliki uspeh Srbije, nastavljamo rad na novim klasterima
Tan2021-12-14_94631796_0 - Copyright TANJUG/ CONSILIUM EUROPA EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je otvaranje klastera 4 u pristupnim pregovorima Srbije dobra poruka kako za Srbiju, tako i za region i samu EU.

”To znači da je nova metodologija živa i da nakon sprovedenih reformi sledi konkretan napredak na evropskom putu. Danas smo potvrdili da je EU bila ozbiljna u nameri da podigne kredibilnost, vidljivost i predvidljivost procesa, ali i da smo mi ozbiljno radili i potpuno se spremili da odgovorimo na zahtevne kriterijume koje nosi nova metodologija”, izjavila je Joksimović.

Ona je u izjavi nakon Međuvladine konferencije EU i Srbije u Briselu navela da je otvaranje klastera 4 rezultat koordiniranog napora cele Vlade i predsednika Aleksandra Vučića.

Dodala je da je za otvaranje novih poglavlja sadržanih u klasteru 4 posebno bio važan paralelni rad na reformi u oblasti vladavine prava u zemlji sa fokusom na pravosuđu i ustavnim amandmanima.

Joksimović je ocenila da je Srbija dobila snažnu podršku zemlja članica EU za otvaranje klastera 4, koji se odnosi na Zelenu agendu, a što je po njenim recima tema koja zanima sve građane Srbije kao i samu EU.

”Prepoznato je sve što smo uradili kao i mapa puta kako ćemo dalje, zajedno sa EU, kako u strateskom tako i u finansijskom smislu”, ocenila je Joksimović.

TANJUG/ CONSILIUM EUROPA EU
 

Joksimović, koja je zadužena za evrointegracije Srbije, navela je i da je klaster 3 već spreman da bude otvoren u prvoj polovini 2022. godine tokom predsedavanja Francuske Savetom EU.

”Mi ne stajemo tu, već intenzivno pravimo planove za klaster 5 koji se odnosi na poljoprivrednu politiku, koheziju i resurse, a koji se prirodno naslanja na klastere 3 i 4 i gde se reforme sukcesivno nastavljaju i čine jednu zaokruženu celinu ozbiljnih reformi”, porucila je Joksimović.

Ona je zaključila da se otvaranjem klastera 4 otvaraju i mogućnosti za dovođenje novih investicija iz EU u Srbiju i to u oblasti zaštite životne sredine, energetike i održive poveznosti i dodaje da je Srbija pripremila brojne projekte od kojih neke već sprovodi uz finasijsku pomoć EU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike