Ana Brnabić sutra u Briselu: Srbija otvara klaster 4

13.12.2021

12:40

0

Medijima će se nakon sastanka obratiti premijerka Srbije Ana Brnabić i šef diplomatije EU Žosep Borelj

Ana Brnabić sutra u Briselu: Srbija otvara klaster 4
Tan2021-12-7_17374754_1 - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

EU i Srbija održaće sutra u Briselu međuvladinu konfrenciju na kojoj će biti razmotren napredak države na putu evrointegracija i otvorena četiri nova pregovaračka poglavlja.

Međuvladina konfrencija EU i Srbije počinje u osam časova ujutru u zgradi Saveta EU, a medijima će se nakon sastanka obratiti premijerka Srbije Ana Brnabić i šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Delegacija Srbije, predvođena premijerkom Anom Brnabić i ministrom za evropske integracije, Jadrankom Joksimović, sastaće se, pre konferencije, i sa komesarom za proširenje EU, Oliverom Varhejijem, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

Evropska komisija je u svom ovogodišnjem izveštaju preporučila otvaranje dva klastera sa Srbijom (klasteri 3 i 4), a zemlje članice su prošle nedelje dale ”zeleno svetlo” za otvaranje klastera 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost.

U okviru klastera 4 Srbija će otvoriti pregovore u poglavljima o transportnoj politici, energetici, transevropskim mrežama kao i poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv. fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

U okviru pristupnih pregovora sa EU Srbija ima 33 poglavlja podeljenih u šest klastera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike