Vučić oči u oči sa predsednikom SAD: "Da obezbedimo da se svačiji glas čuje!" (FOTO/VIDEO)

09.12.2021

15:15 >> 15:49

0

Na samitu učestvuje 111 svetskih lidera

Vučić oči u oči sa predsednikom SAD: "Da obezbedimo da se svačiji glas čuje!" (FOTO/VIDEO)
Vucic Bajden - Copyright Printscreen / Instagram / buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv predsednika SAD Džozefa Bajdena, učestvuje danas na Samitu za demokratiju.

Obraćanje predsednika Vučića: 

- Poštovani predsedniče Bajden, dame i gospodo, čast mi je da imam šansu da govorim na ovom događaju, jer smatram da je važno za nastavak i napredak demokratije na globalnom nivou. Hvala SAD što su organizovale ovako nešto u krizi demokratije. Svi građani zaslužuju šansu da razvijaju svoj potencijal, društveno, ekonomski i na svaki drugi način. Iskorenjujemo korupciju i trudimo se da poboljšamo na sopstvenom, ali i širem planu. Pridruživanje EU je naš primaran zadatak. Spremamo se za nove izbore na proleće, da obezbedimo da se svačiji glas čuje - rekao je Vučić na početku obraćanja.

Dodao je da Evropska unija organizacija bliska Srbiji i da je posvećena vladavini prava.

- Srbija je u potpunosti posvećena evropskim vrednostima, demokratskim principima i vladavini prava. Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je naš ključni spoljnopolitički prioritet i stoga ulažemo kontinuirane napore u našem procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koji uključuje usvajanje najboljih evropskih praksi i primera u oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije. Pored toga, pripremamo se za predstojeće izbore koji će biti održani na proleće kako bismo osigurali da se čuje glas naroda. Ponovo smo uspostavili radnu grupu za izbore, uz posredovanje EU, i izmenili zakone kako bismo osigurali da se političke stranke osećaju ravnopravno.

O "Otvorenom Balkanu" samo reči hvale sa mnogih strana, na šta je posebno ponosan.

- U prethodnom periodu, posebnu pažnju smo posvetili ostvarivanju što boljih sveukupnih odnosa i saradnje u regionu. Jačanje kontakata i bolja infrastrukturna povezanost predstavljaju polaznu osnovu za bolji kvalitet života građana, što olakšava dijalog o poštovanju demokratskih vrednosti. U tom duhu, Srbija je pokrenula inicijativu „Otvoreni Balkan“, za koju sam uveren da promovisanjem četiri slobode kretanja – ljudi, roba, kapitala i usluga, stvara uslove za jačanje svih demokratskih vrednosti. Naš vodeći princip je da niko ne sme biti ostavljen po strani u ostvarivanju osnovnih prava i sloboda. Stoga, dozvolite mi da izrazim uverenje da je Samit za demokratiju prava prilika da se ukaže na potrebu ravnopravnog tretmana svih naroda i verskih grupa u regionu u cilju daljeg jačanja stabilnosti u ovom delu Evrope, što je preduslov za stvaranje još prosperitetnijeg Zapadnog Balkana, orijentisanog ka budućnosti.

Naš sistem zaštite manjina dobio najviše pohvale iz niza nepristrasnih međunarodnih izvora, što je posebno istakao Vučić.

- Dozvolite mi da istaknem i da je naša zemlja podjednako posvećena poštovanju manjinskih prava, koja su nasleđe na koje smo posebno ponosni. U tom smislu, podsećamo da je naš sistem zaštite manjina dobio najviše pohvale iz niza nepristrasnih međunarodnih izvora. Srbija je i lider u regionu kada je u pitanju rodna ravnopravnost. Vladu Republike Srbije predvodi predsednica Vlade i čini je skoro 50% žena. Na dužnostima načelnika gradskih i opštinskih uprava nalazi se preko 70 žena. U pravosuđu, 56% javnih tužilaca su žene, u sudovima opšte nadležnosti imamo 69% žena, a u sudovima posebne nadležnosti taj procenat je 76,3%.

Potom se osvrnuo na razvitak romskih zajednica u Srbiji.

- Koristim ovu priliku da najavim i novu inicijativu, za koju verujem da je podržavaju i ostali lideri Zapadnog Balkana. Zajedno moramo da ubrzamo inkluziju Roma. Moramo ulagati u Rome koji su demografski aktivni, bogati preduzetničkim duhom i predstavljaju višejezičnu zajednicu, koja je bila najviše isključena iz tokova napredovanja i najteže pogođena tokom kovida.

Za kraj, podsetio je da niko nije imun na globalne pretnje.

- Svakom zloupotrebom demokratskih principa mi samo obmanjujemo sebe i time ugrožavamo, pre svega, sopstveno dobro. To je posebno istakla aktuelna pandemija, podsećajući nas da niko nije imun na globalne pretnje i da moramo pokazati da su demokratije sposobne da se izbore sa ovim zajedničkim izazovima, kao i da donesu konkretne rezultate za naše građane. Srbija je spremna da i u budućnosti bude dosledan i pouzdan partner u tom cilju. Hvala vam na pažnji - zaključio je predsednik. 

Na virtuelni Samit za demokratiju pozvano je više od 100 zemalja, a glavne teme u dva dana biće jačanje demokratija, odbrana od autoritarnosti, rešavanje problema korupcije i promocija ljudskih prava.

Samit je deo je Bajdenovog predizbornog obećanja da će ojačati demokratije širom sveta u vreme kada jačaju autokratske vlade, dodaje se u tekstu.

Na samitu učestvuje 111 svetskih lidera.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike