Protiv Hašima Tačija i ostalih 153 svedoka: Hag otkrio plan iznošenja dokaza

18.11.2020

09:38 >> 11:49

0

Tužilaštvo poseduje i više od 40.000 stranica dokaznog materijala, izveštaja, fotografija, više od 20 sati audio materijala i drugo

Protiv Hašima Tačija i ostalih 153 svedoka: Hag otkrio plan iznošenja dokaza
Copyright Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

 

Specijlizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu obavestilo je sud da poseduje više izjava 103 svedoka protiv Hašima Tačija i ostalih članova Glavnog štaba OVK, na čijim se svedočenjima, pored ostalih dokaza, zasniva optužnica protiv njih.

U susret statusnoj konferenciji koja treba da se održi danas, i na kojoj će biti više reči o dokazima kako tuzilaštva tako i odbrane, tužilaštvo je u podnesku sudu ukazalo da poseduje 1.842 dokaza protiv njih, koje će predstaviti tokom predstojećeg suđenja Tačiju i ostalima.

Pored 103 svedoka, tužilaštvo navodi da još oko 50 njih može da svedoči u ovom procesu i napominje da bi u toku suđenja pored navedenih, moglo da probaci još dokaza u zavisnosti od toka istrage.

Tužilaštvo poseduje i više od 40.000 stranica dokaznog materijala, izveštaja, fotografija, više od 20 sati audio materijala i drugo.

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u po pet tačaka, kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tačijeva lična odgovornost opisana je u 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. To su :

1. progon po političkoj i / ili etničkoj osnovi

2. stavljanje u zatvor

3. neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje

4. ostala nehumana dela

5. surovo postupanje

6. mučenje

7. mučenje

8. ubistvo

9. ubistvo

10. prisilno nestajanje osoba.

Tači se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike